ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία δεν θα αναγνωρίσει μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

η-γαλλία-δεν-θα-αναγνωρίσει-μονομερή-κ-282044

Η Γαλλία δεν θα αναγνωρίσει μια μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, διεμήνυσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

«Αν γινόταν μια κήρυξη ανεξαρτησίας, αυτή θα ήταν μονομερής, και δεν θα την αναγνωρίζαμε», δήλωσε η Λουαζό στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Η Καταλονία, με δική της γλώσσα και πολιτισμό, έχει την δική της περιφερειακή αυτονομιστική κυβέρνηση. Την 1η Οκτωβρίου προχώρησε σε δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ισπανία αγνοώντας την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε κηρύξει παράνομο το δημοψήφισμα.
«Η Καταλονία δεν μπορεί να καθορίζεται από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το κίνημα της ανεξαρτησίας μόλις πριν από μια εβδομάδα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της ισπανικής πολιτικής».

Μια βιαστική απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας έπειτα από μια τέτοια μονομερή κήρυξη θα ήταν για τη Γαλλία μια φυγή από τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε η Λουαζό.

«Αν επρόκειτο να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία, κάτι το οποίο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή, η πιο άμεση επίπτωση θα ήταν να αποχωρούσε αυτόματα η Καταλονία από την ΕΕ» είπε η υπουργός.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου