ΔΙΕΘΝΗ

Οι τρεις υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017

οι-τρεις-υποψήφιοι-για-το-βραβείο-ζαχά-276391

Στις 26 Οκτωβρίου η Διάσκεψη των Προέδρων (που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του ΕΚ) θα επιλέξει το φετινό νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ για το 2017.

Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι είναι οι:

-Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ από τη Γουατεμάλα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του Συμβουλίου του CPK, οργανισμού που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων από την επέκταση των ορυχείων, την υλοτομία, την υδροηλεκτρική και τη γεωργική βιομηχανία στην περιοχή. Η Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ, που έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της λόγω της δράσης της, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων.

-Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Julio Borges και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ενώ υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική αστάθεια. Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα έχει προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Φιλελεύθερων. “Οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα καθώς και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας” προτάθηκαν για το Βραβείο και το 2015.

-Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νταβίτ Ισαάκ (Σουηδία-Ερυθραία), που συνελήφθη το 2001 από τις αρχές της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια πολιτικής καταστολής. Είχε φυλακιστεί χωρίς δίκη και τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2005. Ο Νταβίτ Ισαάκ, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, την ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίκστρομ και άλλα 46 μέλη του ΕΚ. Υπήρξε υποψήφιος και το 2009.
Η τελετή απονομής του Βραβείου στο Στρασβούργο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του ΕΚ.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου