ΔΙΕΘΝΗ

Η ώρα των μηνύσεων σε Malaysia Airlines και Boeing από τους συγγενείς των επιβαινόντων

η-ώρα-των-μηνύσεων-σε-malaysia-airlines-και-boeing-από-τους-276207

Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι συγγενείς των επιβαινόντων της μοιραίας πτήσης του Boeing της Malaysia Airlines, τόσο με τις Αρχές της Μαλαισίας για τη διαδικασία που ακολούθησαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, όσο και με την αεροπορική εταιρεία. Μάλιστα, ο πατέρας ενός επιβάτη κατέθεσε αγωγή κατά της Boeing και της Malaysia Airlines.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Ribbeck Law ανακοίνωσε ότι κατέθεσε την Tετάρτη αγωγή κατά της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines και κατά της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing εκπροσωπώντας τον πατέρα ενός από τους επιβάτες της πτήσης MH370, με το επιχείρημα ότι το αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Η εταιρεία αναμένει ότι στην αγωγή θα ενταχθούν οι οικογένειες μεγάλου μέρους των επιβατών του μαλαισιανού αεροπλάνου.

Η μήνυση κατατέθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Ιλινόις εξ ονόματος του πατέρα του επιβάτη Φίρμαν Σιρεγκάρ, 25 ετών, ινδονησιακής υπηκοότητας, είναι να διαπιστωθεί εάν κατασκευαστικό σφάλμα ή μηχανική βλάβη μπορεί να καταλογισθεί στην εταιρεία Boeing ή εάν σφάλμα μπορεί να καταλογισθεί στην αεροπορική εταιρεία.

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι

«Η δική μας θεωρία για την υπόθεση είναι ότι υπήρξε βλάβη στα συστήματα στο πιλοτήριο, η οποία είναι πιθανόν να προκάλεσε πυρκαγιά που οδήγησε στην απώλεια των αισθήσεων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη ή ίσως εξαιτίας ελαττώματος στην άτρακτο προκλήθηκε αποσυμπίεση στην καμπίνα, που επίσης προκάλεσε την απώλεια των αισθήσεων του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος αεροπορικών περιστατικών της εταιρείας.«Το αεροπλάνο ήταν αεροπλάνο-φάντασμα για πολλές ώρες πριν εξαντληθούν τα καύσιμα» είπε.

Η Ribbeck Law δεν αποκάλυψε το ύψος της αποζημίωσης που θα απαιτήσει, αλλά ανέρχεται σε «πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Τι αποζημιώσεις μπορεί να πάρουν οι συγγενείς των επιβαινόντων

Δεν είναι αυτό που τους απασχολεί τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς ακόμη δεν έχει παγώσει ο πόνος από την απώλεια. Οι συγγενείς των θυμάτων της πτήσης MH370 όμως θα αποζημιωθούν.

Την Τρίτη η Malaysia Airlines ανακοίνωσε πως αρχικά θα δοθούν από 5.000 δολάρια στις οικογένειες κάθε ενός από τους 239 επιβαίνοντες στο μοιραίο Boeing. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, καθώς ήδη ξεκίνησε η διαδικασία των μηνύσεων.

Δικηγόροι που έχουν χειριστεί υποθέσεις συντριβής αεροσκάφους στο παρελθόν εκτίμησαν στο CNN πως το τελικό ποσό μπορεί να είναι από 400.000 έως 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε επιβάτη.

Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τα πρώτα 5.000 δολάρια που υποσχέθηκε η εταιρεία στους συγγενείς είναι ουσιαστικά ένα βοήθημα για τα έξοδα ταξιδιού που χρειάζεται να κάνουν. Τα αιτήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι μηνύσεις πιθανότατα θα εξεταστούν ξεχωριστά. Πολλοί παράγοντες θα ληφθούν υπόψη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις οικογένειες και τους ασφαλιστές της αεροπορικής εταιρείες, στις οποίες θα κάνουν μία προσφορά σε κάθε οικογένεια και θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμβιβασμό.

Οπως εξηγεί ο Μπράντλεϊ Μέινχαρντ, διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων σε μεγάλο δικηγορικό όμιλο, οι ασφαλιστές θα εξετάσουν ατομικά τα πιθανά έσοδα κάθε θύματος όπως και το αν είχε σύζυγο και ανήλικα παιδιά που θα χρειαστούν στήριξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ενα ανύπαντρο θύμα θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Επίσης, στους υπολογισμούς για κάθε αποζημίωση θα ληφθεί υπόψη η ηλικία του θύματος, η χώρα στην οποία διέμενε και πολλοί ακόμη παράγοντες. Οσο για τις μηνύσεις, θα είναι πιο δύσκολο να διωχθεί η Boeing, χωρίς να έχει βρεθεί το αεροπλάνο.

Η Malaysia Airlines πάντως έχει ήδη αρχίσει να εισπράττει μέρος της αποζημίωσης. Η Allianz ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα όταν κατέθεσαν κάποιο αρχικό ποσό- χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του- ως δόση για την αποζημίωση που είχε δρομολογηθεί από τη στιγμή που χάθηκε το αεροπλάνο.

Ακόμη κι αν η Malaysia Airlines χρεοκοπήσει έπειτα από όλα αυτά, οι συγγενείς θα πάρουν τα χρήματα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στο CNN. Κάθε εταιρεία αυτού του τομέα καλύπτεται από ασφάλεια, η οποία φτάνει τα 2-2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε αεροπλάνο. Επιπλέον, τα σχετικά συμβόλαια προβλέπουν αποζημίωση- προς την εταιρεία- 10 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε επιβάτη.

Γαλλικοί δορυφόροι εντόπισαν 122 αντικείμενα στον ωκεανό


Λίγες ώρες αφού άρχισαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό των συντριμμιών του εξαφανισμένου Boeing της Malaysia Airlines, η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωσε, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πως γαλλικοί δορυφόροι εντόπισαν 122 αντικείμενα που ίσως να ανήκουν στο μοιραίο αεροπλάνο.

Και τα νέα αντικείμενα εντοπίστηκαν σε μια περιοχή 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στο σημείο όπου έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισχαμουντίν Χουσέιν οι φωτογραφίες από τους δορυφόρους της εταιρείας Airbus Defence and Space που εδρεύει στη Γαλλία, τραβήχτηκαν στις 23 Μαρτίου και είναι οι πιο πρόσφατες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα ο μαλαισιανός υπουργός ανέφερε πως με λίγη καλή διάθεση τα μαύρα κουτιά μπορεί και να εντοπιστούν μέσα σε 30 ημέρες.

Κάποια από τα 122 αντικείμενα έχουν μήκος ενός μέτρου, ενώ ένα από αυτά έχει μήκος 23 μέτρα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ανήκουν στο εξαφανισμένο Boeing, που χάθηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, μια ώρα αφού απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Η σύστασή τους είναι από κάποιο συμπαγές υλικό.

Είναι η τέταρτη φορά που φωτογραφίες από δορυφόρο εμφανίζουν πιθανά συντρίμμια του Boeing στο απομακρυσμένο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού όπου γίνονται οι έρευνες.

Εικάζεται ότι ανήκουν στο εξαφανισμένο αεροπλάνο, αλλά αυτή τη φορά τα ευρήματα θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου