ΔΙΕΘΝΗ

Στέρτζον: Απειλή ο Κάμερον για τη θέση του Ην. Βασιλείου στην Ευρώπη

στέρτζον-απειλή-ο-κάμερον-για-τη-θέση-τ-275899

Η Νίκολα Στέρτζον, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, θα κατηγορήσει σε ομιλία της αργότερα σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι διακινδυνεύει τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη και θα επικρίνει τον τρόπο που διαπραγματεύεται, πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας ή την αποχώρησή της έως το τέλος του 2017.

Εάν οι ψηφοφόροι τάσσονταν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια προσπάθεια να οργανωθεί εκ νέου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το φιλοευρωπαϊκό Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP).

Η Στέρτζον, η οποία τάσσεται υπέρ της ΕΕ, ενώ θέλει η Σκοτία να γίνει κάποτε ανεξάρτητη χώρα, θα επικρίνει στο συνέδριο του SNP στο Αμπερντίν τους χειρισμούς του Κάμερον.

«Μας προκαλεί απελπισία η αποτυχία» του Ντέιβιντ Κάμερον «να δείξει ηγεσία», καθώς ο πρωθυπουργός των Τόρις «υποθάλπει τις φαύλες επιθυμίες των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του, αλλά είναι ανίκανος να αρθρώσει καθαρό και ακριβή λόγο για το τι είναι αυτό που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί», θα πει η Στέρτζον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κάμερον προσπάθησε να κατευνάσει τον εκνευρισμό των εταίρων του στην ΕΕ για την έλλειψη λεπτομερών θέσεων από μέρους του για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης υποσχόμενος να τους στείλει έναν κατάλογο προτάσεων γραπτώς στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Στέρτζον θα προβάλει στην ομιλία της προς τα στελέχη του κόμματός της την απαρασάλευτη υποστήριξή της στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν ο Κάμερον επιτύχει στην προσπάθειά του.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να επιδεικνύει ασυνέπεια και να διακινδυνεύει τη θέση μας στην Ευρώπη, αλλά μην αμφιβάλλετε—το SNP θα διεξαγάγει μια θετική εκστρατεία ώστε η Σκοτία και το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», θα πει η Στέρτζον.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία συνολικά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, αν και με μικρή διαφορά. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων στη Σκοτία.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου