ΔΙΕΘΝΗ

Χείρα φιλίας Ερντογάν προς χώρες του Κόλπου από το Κατάρ

χείρα-φιλίας-ερντογάν-προς-χώρες-του-κ-275854

Συνεχίζει να στέλνει μηνύματα συνεργασίας και συμμαχίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τις χώρες του Κόλπου. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου, μαζί με το Κατάρ, το οποίο επισκέπτεται από χθες.

«Δεν θέλουμε ποτέ να δούμε ένταση, σύγκρουση και έχθρα σε αυτά τα εδάφη. Σε αυτή την όμορφη γεωγραφία, η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες τόσο από πλευράς υπόγειων πόρων όσο και από πλευράς εμπορίου, πρέπει να επικρατεί η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη. Θέλουμε οι λαοί του Κόλπου να ενωθούν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ισχυρότεροι σε κάθε τομέα. Ανεξάρτητα από την καταγωγή, τις πεποιθήσεις ή τις θρησκείες τους, όλοι οι λαοί του Κόλπου είναι αληθινά μας αδέρφια. Με αυτή την αντίληψη προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες του Κόλπου στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και του σεβασμού», είπε.

Κάνοντας και μία έμμεση οικονομική έκκληση ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι «το Κατάρ στάθηκε πάντα δίπλα μας στις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας και έδειξε την εμπιστοσύνη του στη χώρα μας».

Παράλληλα, έκανε δήλωση στρατιωτικής προστασίας του Κατάρ από την Τουρκία. «Δεν διαχωρίζουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Κατάρ από αυτή της χώρας μας. Δεν διστάσαμε να εκφράσουμε την αντίδρασή μας απέναντι στις αδικίες που υπέστησαν οι αδελφοί μας από το Κατάρ, με το σύνθημα ‘οι φίλοι στις φουρτούνες φαίνονται’», τόνισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Διοίκηση της Μικτής Στρατιωτικής Δύναμης Κατάρ-Τουρκίας, και απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στο Κατάρ, είπε ότι: «Είστε για εμάς η κόρη οφθαλμού του έθνους μας. Είστε πηγή εμπιστοσύνης τόσο για τους πολίτες μας όσο και για τους φίλους μας. Βλέπω ότι ασκείτε το καθήκον σας εδώ με μεγάλη πειθαρχία και πολλές θυσίες και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο ηρωικός τουρκικός στρατός ασκεί σήμερα τα καθήκοντά του σε 3 ηπείρους και 7 θάλασσες, με τίμημα τη ζωή του, όταν χρειαστεί, όπως κάνει εδώ και αιώνες.

15 συμφωνίες

Με φόντο την οικονομία, Τουρκία και Κατάρ υπέγραψαν 15 συμφωνίες σε μια κίνηση για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ενώ από την άλλη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη του Κατάρ και συζήτησαν θέματα χρηματοδότησης των τραπεζών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου