ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «πάρκαρε» ανάμεσα σε δύο αμερικανικούς

ρωσικός-στρατιωτικός-δορυφόρος-πάρ-272309

Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για τους δύο αμερικανικούς δορυφόρους της Intelsat, από την απρόσμενη «άφιξη» ενός ρωσικού στο στενό -για διαστημικά οχήματα- χώρο ανάμεσά τους, υποστηρίζουν Ρώσοι ειδικοί, απαντώντας στην αναστάτωση που προκλήθηκε στις δυτικές διαστημικές υπηρεσίες.

Ο Ιβάν Μοϊσέγιεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής, ανέφερε σύμφωνα με το BBC ότι κατανοεί τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι μανούβρες του ρωσικού δορυφόρου, ο οποίος φέρεται να είναι τύπου Luch. «Ωστόσο, η πιθανότητα μίας σύγγρουσης ή κάποιας εμπλοκής μεταξύ των λειτουργιών των δορυφόρων είναι εξαιρετικά μικρή», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν έχει παραβιαστεί κάποιος κανόνας σε αυτή την περίπτωση».

Σύμφωνα με το Ρώσο ειδικό, ο Luch «είναι απλώς ένας δορυφόρος αναμετάδοσης, που στέλνει σήματα από διαστημόπλοια προς τη Γη, για παράδειγμα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – έχουμε προβλήματα επικοινωνίας εκεί – και από το ένα διαστημόπλοιο στο άλλο».

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ένας “επιτιθέμενος”», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. «Κάθε δορυφόρος μπορεί να κάνει μερικές αδέξιες κινήσεις – αλλά οι συγκρούσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες».

Aλλες πηγές θέλουν να πρόκειται για νεότερη, στρατιωτική έκδοση του ρωσικού δορυφόρου που ονομάζεται Olymp-K. Η θέση στην οποία βρίσκεται είναι μεταξύ των Intelsat 901 και Intelsat 7.

Από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία Intelsat ανέφερε ότι προσπάθησε χωρίς επιτυχία να επικοινωνήσει με τον φορέα που χειρίζεται τον δορυφόρο. «Παρά τις ευθείες και έμμεσες έρευνες από τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα και κρατικές υπηρεσίες, ο διαχειριστής του άλλου δορυφόρου δεν απάντησε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση προς το BBC.

Η Intelsat General Corp. λειτουργεί περίπου 50 δορυφόρους, μερικούς εκ των οποίων για τον αμερικανικό Στρατό, που κατευθύνει αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διαχειρίζεται τις επικοινωνίες με «απομακρυσμένες στρατιωτικές μονάδες».

Ο Αμερικανός ειδικός Μπράιαν Γουίντεν από την πλευρά του σημείωσε ότι παρακολουθούσε τον ρωσικό δορυφόρο και ότι αυτός μετακινήθηκε τον Ιούνιο σε σημείο όπου πριν δεν υπήρχε ρωσική παρουσία, αλλά και «ακριβώς ανάμεσα σε δύο λειτουργούντες δορυφόρους Intelsat … όπου και παρέμεινε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου». Προσέγγισε τον ένα από αυτούς ως και στα 10 χλμ. πριν αρχίσει να απομακρύνεται ξανά.

Ο Γουίντεν μάλιστα αμφισβητεί ότι οι ανακοινώσεις των Ρώσων για δορυφόρο Luch είναι ακριβείς. Οπως είπε, «τον ονομάζουν έτσι, αλλά δεν είναι αυτού του τύπου». Οι Luch χρησιμοποιούνται σε χαμηλή τροχιά, ενώ η «μυστηριώδης δραστηριότητα» καταγράφηκε πολύ ψηλότερα, 36 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό, σε φεωσύγχρονη τροχιά.

Στο ερώτημα του BBC εάν θα μπορούσε να υποκλέπτει πληροφορίες από τον Intelsat ο ίδιος αρκέστηκε να σχολιάσει «δεν έχω ιδέα».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου