ΔΙΕΘΝΗ

Και ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός στη μαύρη λίστα της ΕΕ

και-ο-ρώσος-αναπληρωτής-πρωθυπουργός-270776

Την κορυφή της ρωσικής πυραμίδας αγγίζουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, με την ΕΕ να βάζει στη μαύρη λίστα τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, μαζί με δύο στενούς συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες και Κίεβο υπέγραψαν τη συμφωνία εμπορικής σύνδεσης -που είχε πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις εναντίον του Γιανουκόβιτς- ενώ η Κριμαία συνεχίζει να «πλέει» προς τα ανατολικά, με την επίσημη κύρωση της προσάρτηση στη Ρωσία από τον Πούτιν.

Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ, τα τρία κορυφαία ρωσικά κυβερνητικά στελέχη, μαζί με άλλους εννέα αξιωματούχους, υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ «παγώνουν» εξαιτίας της Κριμαίας.

Τα συνολικά 12 νέα ονόματα, που προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα λίστα των 21 αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί μέτρα, βρίσκονται ένα «σκαλί κάτω» από τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ και τον πρόεδρο Πούτιν.

Εκτός από τον Ρογκόζιν, στη λίστα βρίσκονται πλέον οι στενοί σύμβουλοι του Πούτιν Βλάντισλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.

Οι υπόλοιποι εννέα είναι:

  • η Βαλεντίνα Ματβιγένκο (πρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου),
  • ο Σεργκέι Ναρίσκιν (πρόεδρος της Δούμα),
  • ο Ντμίτρι Κισέλιοφ (επικεφαλής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya),
  • οι υποναύαρχοι Αλεξάντερ Νοσάτοφ και Βάλερι Κουλίκοφ (υπαρχηγοί του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας),
  • ο Μικάιλ Μαλίσεφ και ο Βάλερι Μεντβέντεφ (πρόεδροι της εκλογικής επιτροπής για το δημοψηφίσμα στην Κριμαία και της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης αντίστοιχα),
  • ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Τουρτσένιουκ (διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία)
  • και η βουλευτής Γελένα Μιζουλίνα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου