ΔΙΕΘΝΗ

Βαλς: Σημαντικές για τη Γαλλία η περιοχή των Βαλκανίων και η Σερβία

βαλς-σημαντικές-για-τη-γαλλία-η-περιοχ-27075

Ο κ. Βαλς τονίζει ότι «Η περιοχή των Βαλκανίων και η Σερβία ποτέ δεν έπαψαν να είναι σημαντικές για τη Γαλλία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπογραμμίζει ότι η Σερβία ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία όταν αναλάβει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Η Σερβία θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο το 2015, όταν θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ. Ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα θα είναι φορέας των αξιών που μοιραζόμαστε και οι ιστορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, που παραμένει απαράκαμπτος παράγοντας, σίγουρα θα συμβάλουν ώστε η δράση της να είναι πιο αποτελεσματική» εκτίμησε ο κ. Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου.

Η Γαλλία θα στηρίξει ενεργά το άνοιγμα έως το τέλος του έτους ενός κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό μπορεί να είναι το κεφάλαιο για τον οικονομικό έλεγχο, τόνισε ο κ. Βαλς.

Ο γάλλος πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον δήμαρχο Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Βαλς στη σερβική πρωτεύουσα διοργανώνεται γαλλο-σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή της γαλλικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από εκπροσώπους 34 από τις μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες.

Αναμένεται επίσης η υπογραφή συμφωνιών στον τομέα των συγκοινωνιών και συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι η κατασκευή του μετρό του Βελιγραδίου. Η εφημερίδα “Νταν” σημειώνει συγκεκριμένα ότι οι πρωθυπουργοί Μανουέλ Βαλς και Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα υπογράψουν δήλωση προθέσεων μεταξύ Γαλλίας, Σερβίας και του δήμου Βελιγραδίου για την κατασκευή του μετρό.

Επιπλέον θα εξεταστεί η συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας “Vans” σε έργο στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου “Νίκολα Τέσλα”.

Η επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στο Βελιγράδι είναι «η πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γαλλικής κυβέρνησης στη δημοκρατική Σερβία, σε μία περίοδο που η χώρα, που ιστορικά έχει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, υλοποιεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και ταυτόχρονα ανοίγεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονες», τονίζεται από τη σερβική κυβέρνηση.

Στη συνέντευξή του στην “Πολίτικα”, ο κ. Βαλς αναφέρεται επίσης στα «100 χρόνια φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες» και στην ανάγκη «να προχωρήσουμε μπροστά».

Επισημαίνει ότι ακόμη η συμμετοχή του γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία το 2013 έδειξε τη βούληση για ενίσχυση της δέσμευσης της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος ειδικά στη Σερβία, ο γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει: «Θέλουμε στην παλαιά μας φιλία να δώσουμε νέα πνοή, νέα δύναμη σε όλα τα επίπεδα, φυσικά και στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο οικονομικό, καθώς η Γαλλία σ’ αυτό το επίπεδο δεν έχει επαρκή παρουσία», τονίζοντας ότι αυτό είναι το βασικό νόημα της επίσκεψής του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου