ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από τα χρήματα για το Μουντιάλ του 2006

αναπάντητα-παραμένουν-τα-ερωτήματα-γ-269586
Ο Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να απαντήσει κάποια ερωτήματα που αφορούν τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) στη FIFA πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της DFB εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις η έρευνα, για το θέμα που συνεχίζεται.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της DFB, η οποία κανονίστηκε εσπευσμένα, ο Νίρσμπαχ απέρριψε και πάλι τους ισχυρισμούς που διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα το περιοδικό «Der Spiegel», ότι δηλαδή το εν λόγω ποσό χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστούν ψήφοι το 2000 υπέρ της υποψηφιότητας της Γερμανίας για τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Μουντιάλ το 2006.

Όμως, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως το θέμα των χρημάτων που καταβλήθηκαν στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία το 2005, στο πλαίσιο αυτού που η DFB έλεγε ότι ήταν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στη διάρκεια της διοργάνωσης. «Δεν θέλω να φανεί ότι αποφεύγω ερωτήσεις … αλλά σήμερα δεν μπορώ να σας δώσω μια πλήρη εξήγηση. Υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και γι’ αυτό ζητήσαμε από τη νομική εταιρεία (την περασμένη εβδομάδα) να διερευνήσει το θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίρσμπαχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη την πλήρη εικόνα για το πως διαβιβάστηκαν τα χρήματα στη FIFA. «Υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με αυτή τη διαδικασία, τα οποία έχω κι εγώ» επισήμανε.

Το «Spiegel» έγραψε την Παρασκευή ότι η επιτροπή για την υποψηφιότητα της Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 αξιοποίησε ένα μυστικό ταμείο για να αγοράσει ψήφους, καταγγέλλοντας ότι αυτό είχε συσταθεί με χρήματα από τον αείμνηστο διευθύνοντα σύμβουλο της Adidas, Ρομπέρ Λουί-Ντρέιφους. Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ εκείνων που γνώριζαν την ύπαρξη του εν λόγω ταμείου ήταν ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για το Μουντιάλ του 2006 και «θρύλος» του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ, και ο Νίρσμπαχ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής.

«Το κύριο ζήτημα είναι αυτό που υπογράμμισα την προηγούμενη εβδομάδα. Ότι όλα ήταν νόμιμα με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Δεν υπήρξαν “μαύρα” ταμεία και δεν υπήρξαν αγορασμένες ψήφοι. Αυτός ο ισχυρισμός … δεν είναι αλήθεια» είπε ο Νίρσμπαχ. Τόνισε ότι τα χρήματα ζήτησε η επιτροπή οικονομικών της FIFA, προκειμένου να καταβάλει συνεισφορά 170 εκατομμυρίων ευρώ προς τον οργανωτικό προϋπολογισμό των Γερμανών, την ώρα που η γερμανική οργανωτική επιτροπή είχε μόλις αρχίσει να έχει έσοδα. Όταν ρωτήθηκε γιατί η FIFA χρειάστηκε 6,7 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, ο Νίρσμπαχ σήκωσε τους ώμους του και είπε: «Δεν το ξέρω αυτό». Τόνισε ότι στους Γερμανούς διοργανωτές δεν είχαν δοθεί χρήματα απευθείας από τον Λουί-Ντρέιφους, αλλά, αντίθετα, ήταν η επιτροπή οικονομικών της FIFA εκείνη που πήρε τα χρήματα από τον Γάλλο επιχειρηματία, με τους διοργανωτές να τα πληρώνουν πίσω στην παγκόσμια συνομοσπονδία το 2005.

Οι άνθρωποι της DFB έχουν ήδη αρχίσει έρευνα για την πληρωμή του εν λόγω ποσού στη FIFA, λέγοντας ότι θέλουν να δουν εάν τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην παγκόσμια συνομοσπονδία πήγαν όντως για την πληρωμή ενός πολιτιστικού προγράμματος που ήταν μέρος του Μουντιάλ, όπως ήταν η αρχική πρόθεση. Ο Νίρσμπαχ είπε σήμερα ότι δεν ξέρει πώς η FIFA χρησιμοποίησε τα χρήματα, όταν τα κατέβαλαν οι Γερμανοί. Επισήμανε ακόμη ότι ο Μπεκενμπάουερ είχε αρχικά εγγυηθεί για το εν λόγω ποσό με την προσωπική περιουσία του, αλλά ο μάνατζέρ του τον έπεισε να μην το κάνει και στη συνέχεια προχώρησε σε επαφή με τον Λουί-Ντρέιφους, ο οποίος ανέλαβε την καταβολή στη FIFA. Ο Νίρσμπαχ τόνισε επανειλημμένα ότι δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης.

Ο Μπεκενμπάουερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «στόχαστρο» έρευνας από τη FIFA για μη συνεργασία σε σχέση με τις επιλογές της τελικής φάσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, τα οποία ανέλαβαν η Ρωσία και το Κατάρ, αντίστοιχα.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου