ΔΙΕΘΝΗ

Στο Παρίσι ο Σολτς στην πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος

στο-παρίσι-ο-σολτς-στην-πρώτη-του-επίσκ-269549

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί σήμερα το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε καθήκοντα και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και με τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Συναντιόμαστε για να αναπτύξουμε με τη Γαλλία μια κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Σολτς πριν από τη συνάντησή του με τον Μακρόν. Το Παρίσι είναι παραδοσιακά εδώ και χρόνια ο πρώτος προορισμός στο εξωτερικό των νέων καγκελαρίων της Γερμανίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγχαίροντας την Τετάρτη τον Σολτς για την ανάληψη των καθηκόντων του. «Θα γράψουμε μαζί το επόμενο κεφάλαιο, για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους», έγραψε στο Twitter.

Εκτός από τα σινιάλα για γερμανογαλλική συνεργασία, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης ξεκάθαρες διαφορές απόψεων -σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και με τον αμφιλεγόμενο αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Γερμανία αντιτίθεται επίσης στις γαλλικές κινήσεις που έχουν στόχο να χαρακτηρισθεί η πυρηνική ενέργεια «πράσινη ενέργεια» για επενδυτικούς λόγους.

Πριν από την επίσκεψη, ο Σολτς δήλωσε πως οι χώρες επιλέγουν το δικό τους δρόμο για να επιτύχουν την ουδετερότητα άνθρακα και ο στόχος είναι να διευκολυνθεί «η πρόοδος προς τον ίδιο στόχο, την οποία καθένας πετυχαίνει με το διαφορετικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα να φτιάξουμε κάτι στο οποίο να μπορούν να καταλήξουν σε μια συνεννόηση και οι δύο πλευρές».

Ο Σολτς θα συνεχίσει στη συνέχεια το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα, είναι πιθανό να βρίσκεται στην ατζέντα.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου