ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος κυρώσεων Ρωσίας-ΗΠΑ, «ετοιμάζεται» για νέα μέτρα και η ΕΕ

πόλεμος-κυρώσεων-ρωσίας-ηπα-ετοιμάζ-269115

Στις πρώτες κυρώσεις ως αντίποινα στα μέτρα των ΗΠΑ προχώρησε η Ρωσία, σχεδόν παράλληλα με την επιβολή νέων κυρώσεων από το Λευκό Οίκο -που αγγίζουν το περιβάλλον του Πούτιν- και την προετοιμασία για αμερικανικά μέτρα εναντίον καίριων τομέων της ρωσικής οικονομίας.

Λίγο πριν την πρώτη αντεπίθεση κυρώσεων από τη Μόσχα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε καίριους τομείς της ρωσικής οικονομίας, προχωρώντας παράλληλα σε νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

To απόγευμα της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων με την προσθήκη της ρωσικής τράπεζας Rossiya Bank και άλλων 20 αξιωματούχων στη λίστα των φυσικών και νομικών προσώπων που έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου.

Ανάμεσα στους ρώσους αξιωματούχος είναι και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Αλεξέι Γκρομόφ. Τη νέα λίστα συμπληρώνουν και άλλα στελέχη του πολύ στενού περιβάλλοντος του ρώσου προέδρου.

Ακόμη σημαντικότερα, το διάταγμα του Λευκού Οίκου προβλέπει τη δυνατότητα περιοριστικών μέτρων, εάν κριθεί αναγκαίο, στους ρωσικούς τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενέργειας, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, μηχανοκατασκευών και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Tην ίδια ώρα, οι «28» εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους στην ουκρανική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής, με το Βερολίνο να λέει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διευρύνει τα ήδη αποφασισθέντα μέτρα και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προχώρησε πρώτες «αντι-κυρώσεις» σε βάρος των ΗΠΑ, που απαντούν στις κυρώσεις της Δευτέρας.

Πρόκειται για απαγόρευση εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία σε εννέα αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη.

«Έχουμε προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων θα χτυπήσει τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε τα μέτρα αντίποινα στις κυρώσεις της Δευτέρας.

Η ρωσική λίστα φαίνεται ότι καταρτίστηκε ως «καθρέφτης» των αμερικανικών κυρώσεων της Δευτέρας, στοχεύοντας τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Χάρι Ριντ και Τζον Μπέρνερ και προεδρικούς συμβούλους για θέματα ασφάλειας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου