ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταγγέλλουν «τη σιωπή των αρχών» για τη δολοφονία ομοφυλόφιλου δημοσιογράφου

ρωσία-καταγγέλλουν-τη-σιωπή-των-αρχώ-26901
Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη για να καταγγείλει τη «σιωπή» των ρωσικών αρχών απέναντι στην βία σε βάρος των ομοφυλοφίλων, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου που, όπως υποστηρίζεται, ήταν θύμα ομοφοβικού εγκλήματος.

Το πτώμα του δημοσιογράφου και κριτικού τέχνης Ντμίτρι Τσιλίκιν, 54 ετών, βρέθηκε την 1η Απριλίου μέσα στο διαμέρισμά του στην Αγία Πετρούπολη. Ο δράστης, που είχε μαχαιρώσει πολλές φορές το θύμα του και έκλεψε το πορτοφόλι και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, συνελήφθη δέκα ημέρες αργότερα.

Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Τσιλίκιν διαπράχθηκε «μετά από έναν καυγά» και ότι κατά τα φαινόμενα «δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δημοσιογράφος είχε γνωρίσει τον δράστη, έναν φοιτητή, μέσω του Διαδικτύου και τον προσκάλεσε στο σπίτι του.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καθώς και τοπικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν ωστόσο τον «ομοφοβικό χαρακτήρα» του εγκλήματος, επισημαίνοντας ότι ο φοιτητής είχε αναρτήσει νεοναζιστικά μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Η δολοφονία του Ντμίτρι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει ομοφοβικό κλίμα στην χώρα. Πρέπει να μιλήσουμε γι αυτό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Αλεξέι Σεργκέγιεφ.

Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο έγκλημα στην Ρωσία μέχρι το 1993 και κατόπιν, μέχρι το 1999, χαρακτηρίστηκε ψυχική ασθένεια. Τα gay pride, οι «παρελάσεις υπερηφάνειας» των ομοφυλόφιλων απαγορεύονται συστηματικά και συχνά η ομοφοβία εκφράζεται ανοιχτά στην χώρα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την υιοθέτηση, το 2013, νόμου που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανήλικους.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου