ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Οι Αμερικάνοι ξαναχτύπησαν το Μέτωπο αλ-Νούσρα

συρία-οι-αμερικάνοι-ξαναχτύπησαν-το-μ-26850

Θέσεις του Μετώπου αλ-Νούσρα έπληξε ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός στη βορειοδυτική Συρία, βάζοντας για δεύτερη φορά στο στόχαστρο το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα από την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι επιδρομές είχαν στόχο ένα γραφείο και ένα όχημα που χρησιμοποιείται από το Μέτωπο αλ-Νούσρα στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά επλήγησαν στόχοι μίας άλλης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης, της Αχράρ αλ-Σαμ, σε μία διαφαινόμενη διεύρυνση των στόχων που μπορεί να διαταράξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης.

Οι σύροι αντάρτες έχουν καταγγείλει ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί βοηθούν έμμεσα τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Εμφανίζονται εξοργισμένοι από την προθυμία των ΗΠΑ να πλήξουν άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, πέραν του Ισλαμικού Κράτους, τις οποίες εκείνοι θεωρούν ως συμμάχους στη μάχη κατά του Αλ-Άσαντ, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν να βάλουν στο στόχαστρο τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ ακολουθεί εξαιρετικά συντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ, και ένας εκ των ιδρυτών της ήταν ο ανώτατος διοικητής της Αλ Κάιντα Αμπού Χαλέντ αλ-Σούρι. Η ομάδα δεν συνδέεται με το παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας, αν και διατηρεί στενές σχέσεις με το Μέτωπο Αλ-Νούσρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ως προς την επίθεση κατά θέσεων του Μετώπου αλ-Νούσρα, είναι η δεύτερη φορά που το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα γίνεται στόχος των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Η πρώτη ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου -πρώτη ημέρα των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία που εντάσσονται στη στρατηγική της Ουάσινγκτον για «αποδυνάμωση και καταστροφή» του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η συγκεκριμένη επίθεση είχε στόχο βετεράνους της αλ Κάιντα, της αποκαλούμενης ομάδας Κορασάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μέτωπο αλ-Νούσρα πήρε τον έλεγχο περιοχών της επαρχίας Ιντλίμπ από τον υποστηριζόμενο από τη Δύση ηγέτη του Συριακού Επαναστατικού Μετώπου Τζαμάλ Μααρούφ, στη βόρεια Συρία, και κατέσχεσε τα όπλα του. Επίσης, κατέλαβε θέσεις του Κινήματος Χαζμ, το οποίο έχει επίσης αραβική και δυτική στήριξη.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά μεγάλο πλήγμα για τους μη ισλαμιστές αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίοι μάχονται κατά των καλύτερα εξοπλισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων περιλαμβανομένου του Μετώπου αλ-Νούσρα και του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στην μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, όπως οι ίδιες την περιγράφουν, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου