ΔΙΕΘΝΗ

Με ξύλο «παραίτησε» ακροδεξιός το διευθυντή της ουκρανικής κρατικής τηλεόρασης (βίντεο)

με-ξύλο-παραίτησε-ακροδεξιός-το-διε-268009

Βουλευτής του ακροδεξιού Σβόμποντα μπήκε, μαζί με τουλάχιστον άλλους πέντε άνδρες, στο γραφείο του διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης και τον γρονθοκόπησε αναγκάζοντάς τον να υπογράψει την παραίτησή του.

Την οργή του βουλευτή προκάλεσε μετάδοση του διαγγέλματος Πούτιν για την «επιστροφή της Κριμαίας» στη Ρωσία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το περιστατικό βρήκε εκτενή κάλυψη στα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο βουλευτής του Σβόμποντα Ιγκόρ Μιροσνιτσένκο -που μάλιστα είναι και μέλος της νέας επιτροπής της ουκρανικής Βουλής για την ελευθερία της έκφρασης- εισέβαλε στο γραφείο του Ολεξάντερ Παντελεΐμονοφ, επικεφαλής του ουκρανικού Πρώτου Καναλιού.

Η εισβολή μαγνητοσκοπήθηκε από τη «συνοδεία» του Μιροσνιτσένκο και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Βρίζοντας και χτυπώντας τον Παντελεΐμονοφ, ο βουλευτής του έβαλε μπροστά του το χαρτί της «παραίτησής» του και τον ανάγκασε να το υπογράψει.

Το περιστατικό καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας σε διερεύνησή του και τιμωρία των υπεύθυνων. «Ειδικά το ότι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ελευθερία της έκφρασης ενεπλάκη στην επίθεση είναι εξωφρενικό» τόνισε η οργάνωση.

Όπως σημειώνει ο Guardian, τέτοια περιστατικά είναι «βούτυρο στο ψωμί» της ρωσικής πλευράς, που επανειλημμένα λέει ότι η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο απαρτίζεται «από νεοναζί».

Ο Βίταλι Κλίτσκο του ουκρανικού Udar καταδίκασε ως «αγριότητα» την επίθεση. «Οι Ουκρανοί άλλαξαν την εξουσία στη χώρα εξαιτίας της ανομίας και της έλλειψης δικαιοσύνης και αυτό που συνέβη δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο» είπε, λέγοντας πως όσοι βουλευτές του Σβόμποντα ενεπλάκησαν πρέπει να παραιτηθούν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου