ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι έρευνες για την τραγωδία στη Γαλλία

ξεκίνησαν-οι-έρευνες-για-την-τραγωδία-265874

Την επομένη του χειρότερου τροχαίου δυστυχήματος που έχει συμβεί στη Γαλλία εδώ και πάνω από 30 χρόνια, άρχισε σήμερα μια οδυνηρή έρευνα για να αναγνωρισθούν τα θύματα και να εντοπισθούν τα αίτια της τραγωδίας του Πουισεγκέν, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που στοίχισε τη ζωή 43 ανθρώπων και βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη περιφέρεια.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά το δυστύχημα, ο απολογισμός παραμένει αβέβαιος. Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τον αριθμό (41 ή 42) των νεκρών στο τουριστικό λεωφορείο που συγκρούσθηκε με ένα φορτηγό μεταφοράς ξυλείας, ο οδηγός του οποίου και ο τρίχρονος γιος του που καθόταν δίπλα του έχασαν επίσης τη ζωή τους.

Αν επιβεβαιωθεί η δεύτερη υπόθεση, ο απολογισμός θα φθάσει τους 44 νεκρούς. Τέσσερις από τους οκτώ επιζήσαντες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, όμως η ζωή τους δεν κινδυνεύει πλέον, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Από τα χαράματα, εμπειρογνώμονες της Χωροφυλακής εργάζονται για την αναγνώριση των απανθρακωμένων σορών των θυμάτων που κάηκαν ζωντανά. Το έργο τους ενδέχεται να απαιτήσει «έως τρεις εβδομάδες», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Τέσσερα πρώτα πτώματα –αυτά του οδηγού του φορτηγού και του γιου του, καθώς και δύο θυμάτων που βρίσκονταν στο τουριστικό λεωφορείο– μεταφέρθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Μπορντό.

Στον τόπο της σύγκρουσης, περίπου 20 ερευνητές με λευκές στολές εξέταζαν τα συντρίμμια. Μερικοί έχουν σχετικά πρόσφατη εμπειρία, καθώς έχουν συμμετάσχει στις έρευνες μετά την αεροπορική καταστροφή της πτήσης της γερμανικής εταιρείας Germanwings, που στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων τον Μάρτιο στις γαλλικές Άλπεις.

Τη Δευτέρα αναμένονται και άλλοι ειδικοί (στα οχήματα, την πληροφορική, τις πυρκαγιές). Στόχος είναι να εντοπισθούν τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αιφνιδίασε η ταχύτητα με την οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

«Η φωτιά ξέσπασε αμέσως. Ήταν σαν αστραπή» δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα «Le Parisien» ο Ζαν-Κλοντ Λεοναρντέ, ένας 73χρονος συνταξιούχος ξυλουργός που είναι μεταξύ των επιζώντων, καθώς κατάφερε να βγει εγκαίρως από το τουριστικό λεωφορείο.

«Επιστρέψαμε για να βγάλουμε δύο ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι στα σκαλοπάτια και δεν κατάφερναν να βγουν» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μπορέσαμε να επιστρέψουμε επειδή η φωτιά και ο καπνός είχαν καλύψει τα πάντα. Άκουγες τα λάστιχα να σκάνε, τα τζάμια να σπάνε…».

Οι ερευνητές ανέκτησαν τους «χρονοταχυγράφους» του φορτηγού που καταγράφουν παραμέτρους όπως η ταχύτητα και ο χρόνος της διαδρομής, όμως «έχουν απανθρακωθεί και υποστεί μεγάλες ζημιές», και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να τους εκμεταλλευθούν, σύμφωνα με τους χωροφύλακες.

Το τρομερό δυστύχημα έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη Γαλλία και μια τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στο Πτι-Παλέ-ε-Κορνάν, απ’ όπου προέρχονταν πολλά από τα θύματα του τουριστικού λεωφορείου.

Σε αυτό το χωριό των 756 κατοίκων κοντά στο Πουισεγκέν, στην καρδιά του αμπελώνα του Σεντ-Εμιλιόν, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή μια πορεία στη μνήμη τους, ενώ δημιουργήθηκε κι ένας πυρήνας ψυχολογικής στήριξης για να δεχθεί τις οικογένειες που χρειάζονται τέτοιου είδους βοήθεια.

Επίσης, στο Πουισεγκέν, λευκά τριαντάφυλλα έχουν εναποτεθεί πάνω σε 43 βαρέλια που έχουν καλυφθεί με λευκά σάβανα και πάνω στο καθένα είναι αναμμένο ένα κερί.

Η σύγκρουση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε έναν δευτερεύοντα δρόμο κοντά στο Πουισεγκέν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το φορτηγό είχε σταματήσει κατά μήκος του δρόμου, όταν το τουριστικό λεωφορείο έπεσε επάνω του στο ύψος μιας στροφής.

Το δυστύχημα αυτό είναι το πιο πολύνεκρο που έχει συμβεί στη Γαλλία από το 1982, όταν ένα τροχαίο κοντά στην Μπον, στα ανατολικά της χώρας, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 53 ανθρώπους, οι 44 από τους οποίους ήταν παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Τραγικό δυστύχημα με 42 νεκρούς

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου