ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ο τυφώνας «Πατρίτσια» δεν ήταν τελικά τόσο καταστροφικός

γιατί-ο-τυφώνας-πατρίτσια-δεν-ήταν-τ-265518

Ο τυφώνας Πατρίτσια αναμενόταν από την επιστημονική κοινότητα ως «ο πιο ισχυρός όλων των εποχών». Τελικά… πέρασε και δεν ακούμπησε, κατά τη λαϊκή έκφραση, αφήνοντας πίσω μόνο περιορισμένες -αναλόγως τα μεγέθη- υλικές ζημιές.

«Όλα εξαρτώνται από το πού θα χτυπήσει η καταιγίσα» λέει ο Σιν Σαμπλετ, μετεωρολόγος στο Climate Central. «Αν επρόκειτο για μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, τότε θα είχαμε άλλα πράγματα να συζητήσουμε τώρα», συμπληρώνει.

Η καταιγίδα τελικά έφτασε στην περιοχή Κουιξμάλα, εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, κοντά στον ωκεανό, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Η πλησιέστερη πόλη, η Μαντζανίλο, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων βρίσκεται σε απόσταση 50 μιλίων.

Η καταστροφή που προκαλεί ένας τυφώνας είναι άλλωστε συνδιασμός πολλών παραγόντων, επιμένουν οι ειδικοί, εξηγώντας πως στην περίπτωση της φονικής Κατρίνα, που χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη το 2004, ο τυφώνας ήταν επιπέδου μόλις 1 με 2. Οι δυνατοί άνεμοι όμως, ουστιαστικά έβγαλαν τη θάλασσα στη στεριά, προκάλεσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα πλημμυρών, ενώ δεν βοήθησε καθόλου και το γεγονός πως στην περιοχή πολλοί οικισμοί βρίσκονταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Αν και δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες, ή εκτεταμένες υλικές ζημιές, εν τούτοις η Πατρίτσια προκάλεσε σφοδρές κατολισθήσεις, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος. Το γεγονός όμως ότι οι περιοχές αυτές, στο ελάχιστο τμήμα που κατοικούνται προετοιμάστηκαν πλήρως για το χτύπημα ήταν επίσης καθοριστικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου