ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνοπειρατές χρησιμοποιούν πλαστές ιστοσελίδες για το χαμένο Boeing

κυβερνοπειρατές-χρησιμοποιούν-πλαστ-265487

Οι κυβερνοπειρατές εκμεταλλεύονται την εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines δελεάζοντας τους χρήστες του διαδικτύου, ισχυριζόμενοι πως προσφέρουν τις τελευταίες εξελίξεις, για να κλέψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως προειδοποίησε σήμερα μία εταιρεία ασφαλείας του διαδικτύου.

Η Trend Micro προειδοποίησε τους χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί όταν μπαίνουν σε συνδέσμους στα κοινωνικά δίκτυα για πληροφορίες και τις τελευταίες εξελίξεις της πτήσης MH370, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Μαρτίου, ενώ εκτελούσε τη διαδρομή Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ίχνος του αεροσκάφους ή των 239 επιβατών, παρά την τεράστια διεθνή έρευνα.

Η Trend Micro δήλωσε πως το κέντρο δικτύου ερευνών και υποστήριξης TrendLabs εντόπισε ένα αρχείο που μεταμφιέζεται σε βίντεο, το οποίο με τη σειρά του, όταν κάποιος κάνει κλικ, επιτρέπει σε απατεώνες να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία του χρήση, όπως την διεύθυνση IP του.

«Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο ενδιαφέρον του μοιραίου αεροσκάφους, ήταν θέμα χρόνου οι κυβερνοπειρατές να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους» δήλωσε ο ειδικός της TrendLabs, Πολ Ολιβέρια.

Μια άλλη απάτη δελεάζει τους χρήστες του Facebook να κάνουν κλικ σε ένα link που οδηγεί σε μια σελίδα με τον τίτλο: «(BREAKING NEWS) Malaysia Plane Crash into Vietnam sea MH370 Malaysia Airlines is found!».

Με την είσοδο στο link, οι χρήστες οδηγούνται σε μια πλαστή σελίδα με ένα βίντεο «έτοιμο να παίξει». Περαιτέρω κλικ ζητούν από το χρήστη να μοιραστεί το link προτού δει το βίντεο.

«Αν κάποιος κάνει share στο βίντεο, φυσικά, βοηθά τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εξαπλώσουν το κακόβουλο link και σε άλλους χρήστες».

Κατόπιν ο χρήστης θα κληθεί να δώσει την ηλικία του συμπληρώνοντας ένα τεστ, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία έρευνα – απάτη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου