ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δικαστήριο αρνείται να εκδώσει ιταλό μαφιόζο στην χώρα του

βρετανία-δικαστήριο-αρνείται-να-εκδώ-264906

Δικαστήριο του Λονδίνου εκχώρησε τελικά την άδεια στον τέως μαφιόζο Ντομένικο Ρανκαντόρε να παραμείνει στην Βρετανία χωρίς να εκδοθεί στην πατρίδα του, την Ιταλία.

Ο 65χρονος, που είχε καταδικαστεί ερήμην σε επτά χρόνια κάθειρξη για εκβιασμό και άλλα κακουργήματα τα οποία συνδέονται με την Κόζα Νόστρα κι είχαν διαπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1987 ως τον Απρίλιο του 1995, παρέμενε φυγόδικος για σχεδόν δύο δεκαετίες κι είχε συλληφθεί πέρσι στο σπίτι του, έξω από το Λονδίνο.

Ο βρετανός δικαστής Χάουαρντ Ριντλ είχε αρχικά αποφασίσει να εκδώσει στην Ιταλία το πάλαι ποτέ ηγετικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας, αλλά τελικά υπαναχώρησε της αρχικής του απόφασης καθώς, όπως ισχυρίστηκε «έπρεπε να ακολουθήσουμε την ετυμηγορία του αντιστοίχου δικαστηρίου της Φλωρεντίας που έκρινε πως αν ο κατηγορούμενος μεταβεί σε ιταλικές φυλακές, κινδυνεύει να εκτεθεί σε συνθήκες που θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του».

Η Ιταλία καταζητούσε τον Ρανκαντόρε από το 1994. Ο μαφιόζος ζούσε στο Όξμπριτζ, στο δυτικό Λονδίνο και είχε ανοίξει ένα ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ έχει σύζυγο, τη βρετανίδα Αν, και δύο παιδιά, την 35χρονη Ντανιέλα και τον 37χρονο Τζουσέπε.

Κυκλοφορούσε από το 1995 με το ψευδώνυμο Μαρκ Σκίνερ [Σκίνερ είναι το πατρικό όνομα της βρετανίδας πεθεράς του].

«Πριν είκοσι χρόνια [ο Ρανκαντόρε] πήρε μια απόφαση να αποχωρήσει από τη Μαφία κι απ’ όλα εκείνα που την συνδέουν με αυτή και έχει ζήσει ειρηνικά στη Βρετανία χωρίς ποτέ του να έχει εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες», τόνισε η συνήγορος του, Κάρεν Τόντνερ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου