ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στην Ελβετία επέτρεψε την έκδοση Ρώσου επιχειρηματία στις ΗΠΑ

δικαστήριο-στην-ελβετία-επέτρεψε-την-264220

Ελβετικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή Ρώσου επιχειρηματία που συνδέεται με το Κρεμλίνο με την οποία ζητούσε να μην επιτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, μη κάνοντας δεκτό το επιχείρημά του ότι έπεσε θύμα μιας πολιτικής εκστρατείας των ΗΠΑ που είχε στόχο να τον παγιδεύσουν με χαλκευμένες κατηγορίες για εμπιστευτικού χαρακτήρα συναλλαγές.

Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε με απόφασή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, ότι δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ και ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν παρουσιάσει επαρκείς λόγους για να επιδιώξουν να δικάσουν τον Βλαντισλάβ Κλιούσιν.

Ο Κλιούσιν, η ρωσική εταιρεία του οποίου προσφέρει υπηρεσίες παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης και κυβερνοασφάλειας σε πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής προεδρίας και της κυβέρνησης, συνελήφθη από την ελβετική αστυνομία στις 21 Μαρτίου βάσει εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ.

Εκείνη την περίοδο ο Κλιούσιν βρισκόταν με την οικογένειά του για σκι στο Ζερμάτ, είχε δηλώσει προηγουμένως ο δικηγόρος του Όλιβερ Τσίριτς, διερωτώμενος πώς οι αμερικανικές αρχές μπορούσαν να γνωρίζουν τα ιδιωτικά του ταξιδιωτικά σχέδια.

Ο Κλιούσιν αρνείται τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε δικαστήριο της Μασαχουσέτης ότι ο ίδιος και οι συνεργοί του κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την παραβίαση εμπιστευτικών πληροφοριών για εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες.

Ο δικηγόρος του αποδίδει τον πραγματικό λόγο για τη σύλληψή του και το αίτημα έκδοσής του στις δραστηριότητές του και στις επαφές του εντός της ρωσικής κυβέρνησης που του έδωσαν πρόσβαση σε πληροφορίες ασφαλείας. Είπε ότι έχει κατατεθεί έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας.

Τον Ιούνιο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης (FOJ) ενέκρινε την έκδοση του Κλιούσιν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Απρίλιο είχε απορρίψει ρωσικό αίτημα για την έκδοσή του προκειμένου να δικαστεί στην Ρωσία. Το FOJ έκρινε ότι το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται δεν ήταν αξιόποινο στην Ελβετία, ένα βασικό κριτήριο στις αποφάσεις έκδοσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον Απρίλιο ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων στη Ρωσία για να την τιμωρήσουν για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου έτους, κυβερνοεπιθέσεις, εκφοβισμό της Ουκρανίας και άλλες υποτιθέμενες κακόβουλες ενέργειες.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου