ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Χιλιάδες εκτάρια καμμένα, νεκροί πυροσβέστες και ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές

πυρκαγιές-στην-αυστραλία-χιλιάδες-εκ-263125

Σε συγγνώμη υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας για το γεγονός ότι βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαβάη ενώ στη χώρα του ήταν σε εξέλιξη τεράστιες πυρκαγιές που έχουν αφήσει πίσω τους μεγάλες εκτάσεις καμμένες αλλά και τουλάχιστον έξι νεκρούς – τέσσερις στη Νέα Νότια Ιουλία και δύο εθελοντές πυροσβέστες στο Σίδνεϊ.

Ο Σκοτ Μόρισον σε δήλωσή του προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο λόγος που έφυγε πρόωρα σε διακοπές ήταν γιατί τον Ιανουάριο έπρεπε να ταξιδέψει σε Ιαπωνία και Ινδία.

«Ζητώ συγγνωμή αν προσέβαλα κάποιον από τους πολλούς Αυστραλούς που έχουν επηρεαστεί από τις φοβερές πυρκαγιές με το να κάνω διακοπές με την οικογένειά μου αυτή την περίοδο».

Επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για τη μυστικότητα κάτω από την οποία έφυγε για διακοπές ο Μόρισον είπε ότι ήθελε να κάνει έκπληξη στην κόρη του καθώς πριν από τη δήλωσή του εκπρόσωποι του γραφείου του απαντούσαν αρνητικά στην ερώτηση αν ήταν στην Χαβάη με την οικογένειά του.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει εσπευσμένα το Σάββατο ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να επιστρέψει τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Μόρισον είπε ότι, αν και συνήθως δεν ανακοινώνει πότε θα κάνει διακοπές «ή πού θα πάει διακοπές», αποδέχεται ότι δεδομένων των συνθηκών «είναι κατανοητό ότι προκάλεσα αγωνία και γι’ αυτό μετανιώνω».

«Γνωρίζω ότι οι Αυστραλοί το αντιλαμβάνονται αυτό και θα ικανοποιηθούν με την επιστροφή μου» πρόσθεσε ενώ μιλώντας για τις διακοπές του είπε ότι η σύζυγος και οι δύο κόρες του «αγαπούν τη Χαβάη για διακοπές οπότε περάσαμε μερικές όμορφες ημέρες μαζί».

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.

Την νύχτα της Πέμπτης ένα πυροσβεστικό όχημα προσέκρουσε σε δέντρο και ανατράπηκε, στα νότια του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός και ένας από τους επιβαίνοντες, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Πρόκειται για ένα απολύτως ολέθριο συμβάν σε μια ήδη απίστευτα δύσκολη ημέρα και εποχή», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου