ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή κριτική της Κίνας στη Μαλαισία για την εξαφάνιση του Boeing

σκληρή-κριτική-της-κίνας-στη-μαλαισία-262297

Οκτώ μέρες έχουν περάσει από τότε που χάθηκε το Boeing 777. Αρχικά το αναζητούσαν ανατολικά αφού πετούσε προς Πεκίνο.

Μετά άλλαξαν τα δεδομένα και η έρευνα στράφηκε δυτικά. Στη συνέχεια, σε δύο «διαδρόμους»: βόρεια προς Ινδία και νότια προς Ινδικό Ωκεανό. Όλα αυτά με τη συνδρομή 26 χωρών.

Το μυστήριο παραμένει και η αγωνία κορυφώνεται. Υπάρχει όμως μία χώρα που πλέον έχει χάσει την υπομονή της και δεν το κρύβει. Είναι η Κίνα, δεδομένου ότι τα 2/3 των επιβατών της μοιραίας πτήσης που ξεκίνησε από την Κουάλα Λουμπούρ είναι Κινέζοι.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστή η περιπέτεια με το αεροπλάνο, ο πρωθυπουργός της χώρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας, προκειμένου να του ζητήσει να εντείνει τις έρευνες.

Ακολούθησαν πολλές ανακοινώσεις και «προτροπές». Όσο οι μέρες περνούσαν και δεν υπήρχαν αποτελέσματα, ο τόνος ανέβαινε.

Τη Δευτέρα, στην αγγλόφωνη έκδοση της Global Times (κινεζικής ιδιοκτησίας) φιλοξενείται άρθρο-«φωτιά» για την «ανικανότητα και τα λάθη της Μαλαισίας» στην υπόθεση.

Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου καλεί την Μαλαισία να αναθέσει σε ξένη ομάδα την πρωτοκαθεδρία στις έρευνες.

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να φέρει εις πέρας μια τέτοια αποστολή, όσο ισχυρή και να είναι. Τα θαύματα μπορούν να γίνουν μόνο αν εργαστούμε μαζί. Θα χρειαστεί επειγόντως συνεργασία για τα επόμενα βήματα» καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαλαισιανοί έχουν ήδη αποδεχθεί τη βοήθεια πολλών χωρών, ενώ ο νότιος διάδρομος που τώρα εξετάζεται τελεί υπό την πρωτοκαθεδρία των Αυστραλών.

Παράλληλα, στη χώρα έφτασαν και Γάλλοι αξιωματούχοι με δεδομένη την εμπειρία τους από την πτώση του αεροσκάφους της Air France στον Ατλαντικό, πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα επίσης με τους Times της Νέας Υόρκης, στην Κουάλα Λουμπούρ βρίσκονται και πράκτορες του FBI.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου