ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία – Έκρηξη σε αεροδρόμιο: νεκροί αστυνομικοί και ο “βομβιστής”

κολομβία-έκρηξη-σε-αεροδρόμιο-νεκρο-260980

Δύο αστυνομικοί και ο φερόμενος ως δράστης σκοτώθηκαν χθες Τρίτη το πρωί όταν πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης Κούκουτα, στη βόρεια Κολομβία, ενημέρωσαν οι Αρχές.

Όταν άγνωστος πέρασε τον φράκτη του αεροδρομίου και πλησίασε τις πίστες αποπροσγειώσεων σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και να διασκορπιστούν ανθρώπινα υπολείμματα στον χώρο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Κάνοντας αναγνώριση στη ζώνη κατόπιν, οι πυροτεχνουργοί μας εντόπισαν βαλίτσα» που επίσης εξερράγη, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς, είπε στα ΜΜΕ ο Γιοβάνι Μαδαριάγα, ο διοικητής της μητροπολιτικής αστυνομίας στην Κούκουτα.

Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο ανεστάλησαν με το που ακούστηκε η πρώτη έκρηξη.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, η οποία, όπως πάντα, είχε στόχο την αποσταθεροποίηση» της χώρας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η επίθεση ενδέχεται να σχεδιάστηκε στο έδαφος της Βενεζουέλας, η οποία, κατ’ αυτόν, χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από οργανώσεις κολομβιανών ανταρτών.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στην Κούκουτα και στα περίχωρά της, περιοχή που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, δρουν ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Οι οργανώσεις αυτές «σχεδιάζουν και χρηματοδοτούν (…) συχνά τις επιθέσεις τους από το έδαφος της Βενεζουέλας και επιδιώκουν να τις διαπράττουν δυστυχώς στο έδαφος της Κολομβίας», είπε ο υπουργός σε κολομβιανό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις μέσα στη χρονιά, ανάμεσά τους αυτή με τουφέκια εναντίον ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, συνοδευόμενος από υπουργούς του, στο αεροδρόμιο της Κούκουτας, την 25η Ιουνίου. Ούτε ο αρχηγός του κράτους, ούτε κάποιος άλλος από τους επιβάτες τραυματίστηκε.

Στα μέσα Ιουνίου, έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες τραυμάτισε 44 στρατιωτικούς. Τον Αύγουστο, άλλη επίθεση με εκρηκτικά εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη τραυμάτισε 14 ανθρώπους, αστυνομικούς και πολίτες. Την 11η Σεπτεμβρίου, πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε παρόμοια ενέργεια στην Κούκουτα, πρωτεύουσα της επαρχίας Νόρτε δε Σαντανδέρ.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν έκτοτε ενισχύσεις. Περίπου 13.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί προσπαθούν να «εξουδετερώσουν και να εξαρθρώσουν τις ομάδες των εγκληματιών», διαβεβαίωσε χθες ο κ. Μολάνο.

Πέρα από τους αντάρτες του ELN και τους αποστάτες των FARC, στην περιοχή, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, δρουν επίσης συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Η Μπογοτά κατηγορεί συχνά την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας, του Νικολάς Μαδούρο, πως προσφέρει καταφύγιο, προστατεύει και υποστηρίζει παράνομες κολομβιανές ένοπλες οργανώσεις, κάτι που το Καράκας διαψεύδει. Η Κολομβία και η Βενεζουέλα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ιβάν Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018· οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με κυβερνήσεις ιδεολογικά αντίπαλες συνεχίζονται.

ant1news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου