ΔΙΕΘΝΗ

Σκανδιναβοί πρωθυπουργοί κατά Κάμερον για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ

σκανδιναβοί-πρωθυπουργοί-κατά-κάμερ-26003

Μαζεύει επικρίσεις από ξένες κυβερνήσεις το Λονδίνο στην επιδίωξή του να κάνει ένα βήμα πίσω από την θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ: Οι πρωθυπουργοί τριών σκανδιναβικών χωρών επέστησαν στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η αρχή είναι κεντρική σημασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και δεν έκρυψαν ότι θεωρούν πως υποχώρηση από αυτήν μπορεί να έχει διαβρωτική επίδραση.

Με φόντο το δημοψήφισμα που προτίθεται να κάνει για «επανακαθορισμό» της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει προαναγγείλει πως θα παρουσιάσει μέτρα για περιορισμό της μετανάστευσης από άλλες χώρες της ΕΕ. Η πίεση, με φόντο τις εκλογές, των πιο συντηρητικών Τόρις συνδυάζεται με το ρεύμα του ευρωσκεπτικιστικού UKIP.

Στις αντιδράσεις από το Βερολίνο προστέθηκαν και οι επικρίσεις Σουηδίας, Φινλανδίας και Νορβηγίας -έστω κι αν η τελευταία δεν βρίσκεται στην ΕΕ, είναι μέλος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και τα σύνορά της είναι «ελεύθερα» για τους «28».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν τόνισε ότι υποχώρηση από την ελεύθερη μετακίνηση «μπορεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης ηγετών βόρειων ευρωπαϊκών χωρών στο Ελσίνκι, στην οποία συμμετείχε και ο Κάμερον.

«Το ότι μία χώρα πιστεύει πως ένα πράγμα είναι λάθος, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το αλλάξουμε, επειδή κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες και αυτό μπορεί κάλλιστα να καταστρέψει την ΕΕ» είπε ο Λόφβεν μιλώντας μάλιστα στο βρετανικό BBC. «Όταν φτιάχνεις πρώτα μία κοινή αγορά, με κοινούς κανόνες και μετά μεμονωμένες χώρες τους αλλάζουν μόνες του, τότε δεν θα υπάρχει κοινή αγορά» τόνισε.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ τάχθηκε επίσης εναντίον του Κάμερον στο ζήτημα. Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης «είναι μάλλον ιερή» για την ΕΕ, υπογράμμισε.

Ανάλογη ήταν η θέση που εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ. Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, είπε, «είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Νορβηγία» και σημείωσε ότι η ίδια η αρχή της είναι «ιδεολογικά σημαντικά για εμάς τους συντηρητικούς».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου