ΔΙΕΘΝΗ

To NATO εγείρει ενδεχόμενο ασκήσεων μεγάλης κλίμακας στην ανατολική Ευρώπη

to-nato-εγείρει-ενδεχόμενο-ασκήσεων-μεγάλη-25985

Στρατιωτική άσκηση πρωτοφανούς έκτασης για την ανατολική Ευρώπη βάζει στο τραπέζι το ΝΑΤΟ, με στρατηγό υπεύθυνο για την περιοχή να βλέπει πιθανή την ανάπτυξη μέχρι και 40.000 στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η κρίση με την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε επίδειξης στρατιωτικής δύναμης και από τις δύο πλευρές, πρακτικές που θυμίζουν εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Γυμνάσια μεγάλης έκτασης στην ανατολική Ευρώπη σίγουρα θα προκαλούσαν αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Ο υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την ανατολική Ευρώπη στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρόζε ανέφερε στη γερμανική Welt πως το ΝΑΤΟ «έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις από 25.000 μέχρι 40.000 στρατιώτες μόνο στις δυτικές χώρες της Συμμαχίας».

«Θεωρώ πιθανό, πως μελλοντικά θα το κάνουμε και στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική» είπε στρατηγός. Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, ανέφερε πως η δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε πρόσφατα θα έχει δύναμη μεταξύ 5.000 και 7.000 και «εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου».

Μέχρι πρότινος, οι αναφορές για τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης μιλούσαν για δύναμη μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου