ΔΙΕΘΝΗ

Οι καταλανοί δεν θέλουν ούτε τον Αρτούρ Μας ούτε το σχέδιο ανεξαρτησίας του

οι-καταλανοί-δεν-θέλουν-ούτε-τον-αρτού-259183

Ένα μήνα μετά την «πικρή νίκη» του Αρτούρ Μας στις πρόωρες εκλογές της Καταλονίας, μία νέα δημοσκόπηση έρχεται να κάνει ακόμα πιο περίπλοκο το πολιτικό τοπίο στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Metroscopia που δημοσιεύει η El Pais, το 52% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μέσα από τη διαδικασία που ο ίδιος ο Μας έχει υποσχεθεί.

Επιπλέον, το 71% των ερωτηθέντων δεν θέλει καν τον ίδιο τον Μας στην προεδρία. Ακόμα και μέσα στον συνασπισμό με τον οποίο ήταν υποψήφιος, ο Μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων ως καταλληλότερος για να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το μπλοκ των κομμάτων «Μαζί για το ’ναι’» (JxSi) συγκέντρωσε το 39,6% και 62 έδρες. Το δεύτερο κόμμα του στρατοπέδου των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, το αριστερό CUP (που τάσσεται κατά της ΕΕ) έλαβε 8,2% και 10 έδρες.

Από κοινού τα δύο αυτά κόμματα έλαβαν το 47,8% των ψήφων, δηλαδή κάτω από το μισό -χάρη όμως στον εκλογικό νόμο ελέγχουν 72 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο των 135 εδρών, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία.

Η νίκη ήταν πράγματι πικρή, δεδομένου ότι σε επίπεδο λαϊκής ψήφου δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει στον Μας η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι σε μια προσπάθεια να προσγειώσει τα όνειρα για ανεξαρτησία.

Άλλωστε και το αριστερό CUP δεν επιθυμεί να δει τον Αρτούρ Μας στην προεδρία της Καταλονίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Metroscopia, αν σήμερα γινόταν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το 49% θα ψήφιζε «όχι», έναντι 41% που θα έλεγε «ναι».

Όταν μάλιστα στη συζήτηση μπαίνει και ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση, το «όχι» εκτοξεύεται στο 67%. Άλλωστε από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα: τυχόν ανεξάρτητη Καταλονία παύει να ανήκει στην Ένωση και ουσιαστικά μπαίνει στην ουρά για να καταθέσει υποψηφιότητα.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο της ανεξαρτησίας που απορρίπτει το 52% των ερωτηθέντων; Περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: καταρχήν μια απλή διακήρυξη της τοπικής Βουλής ότι η διαδικασία ανεξαρτησίας ξεκίνησε.

Το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει και πάλι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το τρίτο στάδιο, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα προετοιμάσει τους θεσμούς του μελλοντικού Κράτους, όπως πχ την Κεντρική Τράπεζα.

Το τελευταίο στάδιο -μετά από τουλάχιστον 18 μήνες- αφορά στη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας αναμένεται να ορκιστεί στις επόμενες μέρες. Μένει να φανεί αν τελικά ο Μας θα ηγείται ή αν από τις ζυμώσεις στον ετερόκλητο συνασπισμό κομμάτων που κέρδισε τις εκλογές θα βγει μπροστά άλλο πρόσωπο.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου