ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στοιχεία για εξωδικαστικές εκτελέσεις από το Ισραήλ

νέα-στοιχεία-για-εξωδικαστικές-εκτελ-258007

Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε την Παρασκευή με την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και της παρέδωσε έναν φάκελο που αφορούσε πρόσφατες “εξωδικαστικές εκτελέσεις” Παλαιστινίων, πιέζοντάς την να ερευνήσει τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν από το Ισραήλ στη Γάζα το 2014.

Η εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα ξεκίνησε τον Ιανουάριο προκαταρκτική εξέταση για να καθορίσει αν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που έγιναν το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιταχυνθεί η διαδικασία”, δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Μπενσούντα στη Χάγη.

“Αν το Ισραήλ πιστεύει ότι διαθέτει ασυλία, τι θα το εμποδίσει να πολλαπλασιάσει τα θύματα;” διερωτήθηκε. “Ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα συμπεράνει σύντομα (…) ότι έχει μια σταθερή βάση και αρκετές αποδείξεις για να αποδείξει ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε.

Ο Μάλκι μετείχε στην αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου και της Φάτου Μπενσούντα αφότου η Παλαιστινιακή Αρχή εντάχθηκε στο ΔΠΔ τον Ιανουάριο.

Από την 1η Οκτωβρίου, σε νέες συγκρούσεις και επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι και εννέα Ισραηλινοί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ. Οι μισοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ διέπρατταν επιθέσεις.

Τα νέα στοιχεία που παραδόθηκαν στην εισαγγελέα αφορούν “εξωδικαστικές εκτελέσεις, καταστροφές σπιτιών και συλλογικές τιμωρίες” εξήγησε ο Μάλκι.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπ’ αριθμόν 2 της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο φάκελος περιέχει στοιχεία για “εθνοκάθαρση” και βασίζεται σε “επαληθευμένες φωτογραφίες και βίντεο”.

Στον πόλεμο της Γάζας, το καλοκαίρι του 2014, σκοτώθηκαν 2.200 Παλαιστίνιοι –κυρίως άμαχοι– και 73 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους στρατιώτες.

“Είπαμε (σ.σ. στην εισαγγελέα) ότι είναι απαραίτητο να επισκεφθεί τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να ζητούν έγκριση από τους Ισραηλινούς”, συνέχισε ο υπουργός.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επεισόδια του πολέμου του 2014 είναι ο βομβαρδισμός εκ μέρους του Ισραήλ, των σχολείων του ΟΗΕ που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για τους εκτοπισμένους.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιούσε τα σχολεία αυτά για να αποθηκεύει όπλα ή για να εκτοξεύει ρουκέτες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου