ΔΙΕΘΝΗ

Β. Κορέα – ΗΠΑ: «Τυφλές πτήσεις» πάνω από τον Ειρηνικό

β-κορέα-ηπα-τυφλές-πτήσεις-πάνω-απ-256992

Ένα αμερικανικό αόρατο βομβαρδιστικό B-2 διεξήγαγε μία μεγάλης απόστασης πτήση πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για να επιδείξει την «εμφανή αφοσίωση» της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της στην Ασία, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν στην περιοχή, εν όψει της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ και εν μέσω των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, ενώ η κίνηση ήρθε μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις από το Πεντάγωνο για ενδείξεις επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο «προπομπός» της επίσκεψης Τραμπ πέταξε το Σαββατοκύριακο πάνω από την περιοχή, για να θυμίσει την παρουσία των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει την Πιονγκιάνγκ για τις επόμενες ενδαχόμενες κινήσεις της.

Το βομβαρδιστικό που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Γουάιτμαν στο Μιζούρι, ασκήθηκε σε ελιγμούς για να «εξοικειωθεί το πλήρωμα του αεροσκάφους με αεροπορικές βάσεις, επιχειρήσεις και καταστάσεις μάχης σε διαφορετικά γεωγραφικά πεδία», σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ουάσιγκτον δικαιολόγησε την αποστολή του B-2 λέγοντας ότι η δοκιμαστική πτήση θα ενεργοποιήσει τα πληρώματα «ώστε να διατηρήσουν την υψηλή κατάσταση ετοιμότητας, εγρήγορσης και επάρκειας που έχουν» και ότι «τέτοιες αποστολές επικυρώνουν τη δυνατότητα των ΗΠΑ να επιχειρήσουν έγκαιρα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αποτελούν μία εμφανή επίδειξη αφοσίωσης στους συμμάχους μας και στη βελτίωση της ασφάλειας της περιοχής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Χαβάη από τις 3 έως τις 14 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος. Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με τη Βόρεια Κορέα ενώ ο Τραμπ «θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μεγιστοποίηση της πίεσης στη Βόρεια Κορέα».

Πριν το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις έθεσε τα θεμέλια της συζήτησης. Μιλώντας με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Σονγκ Γιουνγκ Μο στη Σεούλ, ο Μάτις ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποδεχτεί σε καμία περίπτωση τη Βόρεια Κορέα ως ένα «πυρηνικό κράτος». Ο υπουργός επεσήμανε ότι η φιλοδοξία της Πιονγκιάνγκ να αναβαθμίσει τη βαλλιστική και την πυρηνική της ισχύ θα «αποδυναμώσει» την ασφάλεια στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τα οποία διεξήγαγαν τριμερείς συνομιλίες, προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να απομακρυνθεί από τον «καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο» που έχει πάρει, συνεχίζοντας τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ υποδέχθηκε τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στο αρχηγείο της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) στη Χαβάη την Κυριακή και οι αξιωματικοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι αξιωματικοί «κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει ανεύθυνες προκλήσεις που θα επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να απομακρυνθεί από τον καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο της ανάπτυξης» πυρηνικού οπλοστασίου και βαλλιστικών πυραύλων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου