ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Πέντε στρατηγοί πίσω από τις δολοφονίες πολιτών

κολομβία-πέντε-στρατηγοί-πίσω-από-τις-256937

Πέντε Κολομβιανοί στρατηγοί, εκ των οποίων ο ένας εν ενεργεία, κλήθηκαν χθες Παρασκευή να παρουσιαστούν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θέλει να τους ανακρίνει για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε εξωδικαστικές δολοφονίες πολιτών την περίοδο 2006-2007, ανέφερε δικαστική πηγή.

Οι στρατηγοί Λεονάρντο Γκόμες, Χάιρο Αντόνιο Εράσο, Ερνάντο Πέρες Μολίνα, Χούστο Ελισέο Πένια και Εμίρο Χοσέ Μπάριος κλήθηκαν να προσέλθουν ενώπιον του εισαγγελέα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την πιθανή εμπλοκή τους σε υποθέσεις που έχουν γίνει γνωστές με την ονομασία “falsos positivos” («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, στην ορολογία των θετικών επιστημών).

Πρόκειται για υποθέσεις αμάχων που δολοφονήθηκαν από στρατιωτικούς, οι οποίοι τους παρουσίασαν κατόπιν ως αντάρτες για να εξασφαλίσουν άδειες, επιδόματα ή προαγωγές.

Μεταξύ αυτών των πέντε ανώτερων αξιωματικών, μόνο ο στρατηγός Μπάριος βρίσκεται ακόμη εν ενεργεία, σύμφωνα με πηγές στον στρατό. Μετά τις ανακρίσεις τους, που αναμένεται να αρχίσουν την 10η Νοεμβρίου, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη ή όχι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί έχουν ήδη καταδικαστεί στην Κολομβία διότι είχαν δηλώσει ψευδώς ότι άμαχοι ήταν αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες.

Άλλοι περίπου 20 στρατηγοί αντιμετωπίζουν το τρέχον διάστημα έρευνες για παρόμοιες πράξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου