ΔΙΕΘΝΗ

Τι είπε ο Μπουρλά για την Όμικρον

τι-είπε-ο-μπουρλά-για-την-όμικρον-256410

Στην πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια αλλά και τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Άλμπερτ Μπουρλά. Όπως σημείωσε ο CEO της Pfizer, τα εργαστήρια της εταιρείας ετοιμάζουν εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον ώστε να καλύψουν το ενδεχόμενο η Τρίτη δόση του εμβολίου να μην αποδειχθεί επαρκής.

Η πρώτη φορά που άκουσε για τον κορονοϊό

«Έμαθα για πρώτη φορά για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2020. Κυρίως με απασχολούσε ως κάτι που υπήρχε στην Κίνα, γιατί έχουμε 15.000 ανθρώπους, τέσσερα εργοστάσια και πολλούς ερευνητές. Έβαλα μία task force για να διαχειριστούν την κρίση στην Κίνα. Εκείνη την περίοδο, δεν είχαμε καμία υποψία για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο ίδιος στο Νίκο Χατζηνικολάου, και συνέχισε: «Τον επόμενο μήνα κατάλαβα ότι θα έπαιρνε διαστάσεις ο κορονοϊός. Αρχίσαμε και συζητούσαμε τα κρούσματα που καταγράφονταν εκτός Κίνας. Όταν κατάλαβα ότι ο κορονοϊός είναι πολύ μεγάλη υπόθεση ήμουν στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τρεις ημέρες πριν την έναρξη του φόρουμ μου ήρθε ένα e-mail ότι ακυρώνεται. Κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ. Αμέσως κατάλαβα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήθελε μία επείγουσα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών και επιστήμονες».

Αναφερόμενος στις πρώτες στιγμές της έρευνας για το εμβόλιο, ο Μπουρλά θυμήθηκε: «Υπήρχε “πυρετός” στα εργαστήρια, στα νοσοκομεία που ήταν μέρος της έρευνας και στα εργοστάσια της εταιρίας, που τους είχα ζητήσει να παράγουν ένα εμβόλιο που δεν το είχαμε ακόμα. Τους είχα ζητήσει να είναι έτοιμοι να το παράγουν όταν το βρούμε σε τεράστια ποσότητα». «στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα έπρεπε να είμαι από τους πρώτους που θα κάνει το εμβόλιο για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι ασφαλές. Όμως ήταν η περίοδος που τα εμβόλια ήταν λιγότερα από τους ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Οπότε υπήρχαν φαινόμενα ανθρώπων που έκοβαν τη “γραμμή” και πήγαιναν πλαγίως να πάρουν τον εμβόλιο. Σκέφτηκα τότε ότι ήταν πολύ πιο σωστό να περιμένω τη σειρά μου, διότι πρώτον δεν υπήρχε πρόβλημα με τους αρνητές. Περίμενα μέχρι τον Μάρτιο. Δέχθηκαν πιέσεις επειδή δεν είχα κάνει το εμβόλιο. Με πήρε τηλέφωνο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και μου λέει “Τι κάνεις; Πρέπει να το κάνεις γιατί εδώ το χρησιμοποιούμε”. Δεύτερον, δεν ήθελα να το κάνω εγώ και όχι οι συνεργάτες μου, γιατί δεν ήταν η σειρά τους. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δεν θα ήταν δείγμα σωστού ηγέτη αυτό», υπογράμμισε.

Τεράστια άνοδος της προστασίας με την τρίτη δόση

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Μπουρλά ανέφερε: «Έχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τον Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό». Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ξεκαθάρισε ότι, για την ώρα, τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας είναι εργαστηριακά και θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες για τα κλινικά. «Θα το δούμε αυτό σε λίγες εβδομάδες, γιατί η ‘Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα».

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και για να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενο, αυτή την στιγμή παρασκευάζουμε ένα εμβόλιο που στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον. Θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και θα μπορούμε να το παράγουμε σε μαζική ποσότητα, όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύω ότι δεν θα το χρειαστούμε. Η τρίτη δόση θα αποδειχθεί αποτελεσματική. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να είμαστε σοβαροί με τον κορονοϊό αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Έχουμε εργαλεία αυτήν τη στιγμή που είναι πολύ ισχυρά» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου