ΔΙΕΘΝΗ

H αλ Κάιντα καλεί την ISIS σε «κοινό αγώνα» κατά Αμερικανών και Ρώσων

h-αλ-κάιντα-καλεί-την-isis-σε-κοινό-αγώνα-κ-255590

Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε «όλους τους ισλαμιστές μαχητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους» εναντίον των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε μια νεότερη ένδειξη προς στενότερη σχέση της οργάνωσης με την ISIS.

«Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι Αλαουίτες και η Χεζμπολάχ συντονίζουν τον πόλεμό τους εναντίον μας. Δεν είμαστε ικανοί να σταματήσουμε τις διαφωνίες μεταξύ μας για να στρέψουμε όλες τις προσπάθειές μας εναντίον τους;» είπε ο Ζαουάχρι σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Διαδίκτυο.

Δεν είναι γνωστό πότε έγινε η ηχογράφηση, αλλά οι αναφορές στη Ρωσία δείχνουν πως είναι μεταγενέστερη της απόφασης της Μόσχα να ξεκινήσει επιδρομές στη Συρία.

Σε προηγούμενη ηχογράφηση που αναρτήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Ζαουάχρι είχε επικρίνει την ISIS και τον αρχηγό της, χαρακτηρίζοντάς τους «παράνομους», όμως είχε πει ότι οι οπαδοί του θα συμμαχούσαν, αν γίνεται, μαζί του για να πολεμήσουν τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία.

Η ISIS έχει κηρύξει ιερό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε αντίδραση για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του στη Συρία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου