ΔΙΕΘΝΗ

«Μυστική επιστολή» Ομπάμα προς Χαμενεϊ για τους τζιχαντιστές

μυστική-επιστολή-ομπάμα-προς-χαμεν-25533

Απόρρητη επιστολή προς τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απέστειλε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Μπαράκ Ομπάμα στην οποία επισημαίνει το κοινό συμφέρον των δύο χωρών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η επιστολή που στάλθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφερε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με το Ιράν στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Η εφημερίδα επικαλείται πρόσωπα που είχαν ενημερωθεί για το γράμμα αυτό. Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται όμως ότι «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη της επιστολής όταν ρωτήθηκαν από ξένους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν δεν έχει αλλάξει.

Απέφυγε όμως και αυτός να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ιδιωτική αλληλογραφία του προέδρου Ομπάμα με ξένο ηγέτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν δεν συμμετέχει στον συνασπισμό υπό τον ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου