ΔΙΕΘΝΗ

Τα πιο τρελά ασανσέρ στον κόσμο [εικόνες]

τα-πιο-τρελά-ασανσέρ-στον-κόσμο-εικόνε-255022

Είναι η αμήχανη στιγμή που όλοι κοιτούν το πάτωμα, το ταβάνι ή καρφώνουν το βλέμμα στην πόρτα περιμένοντας να ανοίξει. Αυτό στα κοινά και… ταπεινά ασανσέρ. Γιατί υπάρχουν και κάποια στα οποία η «βόλτα» αποτελεί εμπειρία ζωής.

Ενα ταξίδι «πάνω» από μία μεγαλούπολη, μέσα σε ενυδρείο ή η είσοδος σε ασανσέρ με γόνδολα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Για αυτό τα συγκεκριμένα ασανσέρ πρέπει να τα δει κανείς από κοντά για να πιστέψει πως υπάρχουν. Το CNN συγκέντρωσε λοιπόν τα 12 πιο απίθανα τέτοια… κάθετα «μνημεία» στον κόσμο.

Bailong Elevator, Χουνάν, Κίνα

Είναι στο Εθνικό Πάρκο και αποδεικνύει πως τα ασανσέρ δεν είναι μόνο για τις πόλεις. Στα δύο λεπτά που χρειάζεται για να ανέβουν οι επισκέπτες τα 320 μ., θαυμάζουν το απίστευτο τοπίο με τις λίμνες και τους βράχους.

Gateway Arch, Σεντ Λιούις, Μιζούρι

Η βόλτα κρατά τέσσερα λεπτά και αυτή η απίστευτη δημιουργία του Φινλανδού αρχιτέκτονα Εερο Σααρίνεν έχει γυάλινες πόρτες, επιτρέοντας στον κόσμο να δει την πολύπλοκη κατασκευή εκ των έσω, αλλά και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται 190 μ. κάτω από τα πόδια τους.

Falkirk Wheel, Φάλκιρκ, Σκωτία

Ποιος μπορεί να φανταστεί την είσοδο σε ασανσέρ με βάρκα. Κι όμως γίνεται. Πρόκειται για ανελκυστήρα με γόνδολες, που συνδέει μεταξύ τους τα δύο κανάλια.

AquaDom, Βερολίνο

Βρίσκεται στο λόμπι του Radisson Blu Hotel και είναι μακράν το πιο όμορφο ασανσέρ ξενοδοχείου. Περνά μέσα από ένα κυλινδρικό ενυδρείο ύψους 25 μέτρων, γεμάτο τροπικά ψάρια.

Hammetschwand Lift, Λουκέρνη, Ελβετία

Μοιάζει με πύραυλο έτοιμο να εκτοξευτεί στο άγνωστο και υπάρχει εκεί από το 1905 προσφέροντας στους επισκέπτες μία απίστευτη οπτική από τις Αλπεις από ύψος 152 μέτρων.

SkyView, Στοκχόλμη

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τη Στοκχόλμη από το να κάνει μία βόλτα στο Ericsson Globe. Τα «βαγόνια» που είναι τοποθετημένα στη σφαιρική εξωτερική πλευρά του κτιρίου προσφέρουν στον επισκέπτη μία απίστευτη εμπειρία. Στα 20 λεπτά που διαρκεί η βόλτα, οι τουρίστες έχουν άφθονο χρόνο για να θαυμάσουν την πόλη κάτω από τα πόδια τους.

Lloyd’s Building, Λονδίνο

Οι 12 γυάλινοι ανελκυστήρες του βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου με κάποια από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης να είναι στο… πιάτο για τους επισκέπτες.

Taipei 101, Ταϊπέι

Ανεβαίνει με ταχύτητα 40 μιλίων την ώρα, φτάνοντας στον 89ο όροφο μέσα σε μόλις 37 δευτερόλεπτα. Πέρα από την αδρεναλίνη που ανεβαίνει στα ύψη με μία τέτοια βόλτα, στην κορυφή μπορεί να θαυμάσει κανείς όλη τη μεγαλούπολη μπροστά του.

Luxor Inclinator, Λας Βέγκας

Με το κτίριο σε σχήμα πυραμίδα, η βόλτα στο ασανσέρ γίνεται σε γωνία 39 μοιρών. Το κακό είναι πως δεν είναι γυάλινο, με αποτέλεσμα να στερεί από τον κόσμο μία ευκαιρία να δει τον κόσμο από άλλη προοπτική.

Long Island City Business Center, Κουίνς, Νέα Υόρκη

Οπως και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα ασανσέρ της λίστας, το θέμα είναι η θέα. Οχι η εξωτερική, αλλά του εσωτερικού όπου τα ψυχεδελικά σχέδια των τρισδιάστατων δράκων προκαλούν… ντελίριο ενθουσιασμού σε όποιον κάνει μία βόλτα.

Mercedes-Benz Museum, Στουτγκάρδη

Είναι ο καλύτερος για να δει κανείς τα 125 χρόνια αυτοκινοβιομηχανίας που καλύπτουν τα εκθέματα να περνούν μπροστά του, καθώς το ασανσέρ είναι καμπυλωτό εξωτερικά και βέβαια γυάλινο.

Sky Tower, Οκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Πόσα μπορεί να δει κανείς ανεβαίνοντας 196 μ. σε 40 δευτερόλεπτα; Οχι πολλά, αλλά το θέμα δεν είναι οι λεπτομέρειες, αλλά η μαγεία του σκηνικού που περνά με τέτοια ταχύτητα μπροστά από τα μάτια.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου