ΔΙΕΘΝΗ

«Εξωτερικός παράγοντας» έριξε το ρωσικό αεροσκάφος, υποστηρίζει η Kogalymavia

εξωτερικός-παράγοντας-έριξε-το-ρωσ-254829

«Εξωτερική δραστηριότητα», «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες» δείχνει ως μοναδική δυνατή εξήγηση για τη συντριβή του αεροσκάφους της στη Χερσόνησο του Σινά, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι, η αεροπορική εταιρεία Kogalymavia. Πηγή της επιτροπής ωστόσο που αναλύει τα μαύρα κουτιά επιμένει ότι το αεροσκάφος δεν επλήγη από έξω.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και της τρομοκρατικής επίθεσης. Για «μεγάλη τραγωδία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Πηγή ωστόσο της επιτροπής που αναλύει τις καταγραφές των μαύρων κουτιών επιμένει ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν επλήγη από έξω. Αν και η συγκεκριμένη πηγή δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, τα σχόλιά της βασίζονται στην προκαταρκτική επεξεργασία των καταγραφών των μαύρων κουτιών, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Kogalymavia τη Δευτέρα, το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα προτού τα συντρίμμια του σκορπιστούν σε μεγάλη έκταση στην έρημο. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου