ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Τέλος εποχής για ιππότες και ντέιμ

αυστραλία-τέλος-εποχής-για-ιππότες-κα-254792

Ιππότες και ντέιμ τέλος στην Αυστραλία. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ – κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον σάλο που προκάλεσε η απονομή του τίτλου του ιππότη στον πρίγκιπα Φίλιππο, τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ – τέτοιου είδους τίτλοι απλώς δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα τιμών.

Ο φιλομοναρχικός πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Αμποτ επανέφερε το απαρχαιωμένο σύστημα τιμών το 2014 προκαλώντας αντιδράσεις ότι δεν έχει επαφή με το δημόσιο αίσθημα. Ο Άμποτ απομακρύνθηκε από τον Τέρνμπουλ με εσωκομματικό «πραξικόπημα» τον Σεπτέμβριο.

Η πολιτικά καταστροφική απόφαση να απονείμει στον πρίγκιπα Φίλιππο την ύψιστη εθνική τιμή, αυτή του Ιππότη του Τάγματος της Αυστραλίας, με την ευκαιρία της Ημέρας της Αυστραλίας, θεωρείται ότι ήταν η αρχή του τέλους για τον Άμποτ.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυτού Εξοχότητα η Βασίλισσα συμφώνησε με τη σύσταση της κυβέρνησης να αφαιρεθούν οι τίτλοι του ιππότη και της ντέιμ (του αντίστοιχου για τις γυναίκες) από το Τάγμα της Αυστραλίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τέρνμπουλ.

«Το υπουργικό συμβούλιο πρόσφατα εξέτασε το Τάγμα της Αυστραλίας, στη 40ή επέτειό του φέτος, και συμφώνησε ότι οι ιππότες και οι ντέιμς δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο σύστημα τιμών», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι επικεφαλής του αυστραλιανού κράτους, αλλά ο ρόλος της είναι τυπικός. Έχει ωστόσο εξουσία να εγκρίνει τη διάλυση του Κοινοβουλίου, κάτι το οποίο τελευταία φορά συνέβη το 1975 με την αμφιλεγόμενη ανατροπή της κυβέρνησης του Γκοφ Γουίτλαμ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου