ΔΙΕΘΝΗ

Εμείς πάντως είμαστε περήφανοι για τη σημαία μας, λένε οι Αυστραλοί

εμείς-πάντως-είμαστε-περήφανοι-για-τη-254760

Μία μέρα μετά την απόφαση της Νέας Ζηλανδίας να κάνει δημοψήφισμα σχετικά με τη σημαία της, στη γειτονική Αυστραλία -με παρόμοια σημαία- αποφάσισαν να τοποθετηθούν σχετικά.

Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ διευκρίνισε ότι «δεν είναι ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα στη χώρα», ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμπολίτες της είναι περήφανοι για τη σημαία τους.

«Πολλοί αυστραλοί έδωσαν μάχες και έχασαν τη ζωή τους κάτω από αυτή τη σημαία. Κερδίσαμε μετάλλια σε Ολυμπιακούς με αυτήν και υπάρχει μια αίσθηση υπερηφάνειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και από την Αντιπολίτευση τα σχόλια είναι ανάλογα: «Δεν υπάρχει θέμα με τη σημαία μας, η οποία αντανακλά την ιστορία μας» σημείωσε ο Μπιλ Σόρτεν των Εργατικών.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προανήγγειλε το στήσιμο της κάλπης μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ και η αντιπολίτευση είπε πως θα στηρίξει το εγχείρημα στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία.

Οι Νεοζηλανδοί έχουν αρχίσει να θεωρούν πως η σημαία -που έχει στο πάνω αριστερό μέρος της τη βρετανική σημαία- είναι αποικιακό κατάλοιπο, ενώ μοιάζει και υπερβολικά με τη σημαία της γειτονικής Αυστραλίας.

Οι προτάσεις για το πώς θα έμοιαζε η νέα σημαία αφθονούν. Ο πρωθυπουργός Τζον Κι ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σχέδιο με ασημί φύλλο φτέρης σε μαύρο φόντο (η φτέρη χρησιμοποιείται συχνά ως έμβλημα στις αθλητικές ομάδες της χώρας).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου