ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρώσοι χτυπάνε και την Παλμύρα – 237 πλήγματα σε 48 ώρες

οι-ρώσοι-χτυπάνε-και-την-παλμύρα-237-πλή-254575

Επληξαν 237 στόχους σε 48 ώρες τα ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην Συρία, σε 131 αποστολές, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ενώ για πρώτη φορά έβαλαν στο στόχαστρο τις υποδομές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και την ευρύτερη περιοχή.

Οπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, για πρώτη φορά εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της πόλης της Παλμύρας στη Συρία.

Τα ρωσικά μαχητικά κατέστρεψαν μια «αμυντική θέση» και «αντιαεροπορικές συστοιχίες» του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή «Τάντμορ», όπως είναι η αραβική ονομασία που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας για την Παλμύρα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επλήγησαν επίσης στόχοι στην Χάμα, τη Λατάκια, την Χομς, τη Δαμασκό, το Χαλέπι και την Ράκκα.

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια να σχηματιστεί ενιαίο διπλωματικό μέτωπο από «φίλους» και «εχθρούς» του Ασαντ προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την λήξη του εμφυλίου στη Συρία, υπέστη ένα σημαντικό πισωγύρισμα.

Μετά την συμμετοχή του στις συνομιλίες της Βιέννης, το Ιράν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν κρίνει ότι δεν είναι εποικοδομητικές, «δείχοντας» την Σαουδική Αραβία και τον αρνητικό ρόλο που παίζει -κατά την Τεχεράνη- στη διαδικασία.

Οι ολόενα και πιο σκληρές θέσεις που ανταλλάσσουν το συντηρητικό σουνιτικό Βασίλειο του Ριάντ και η επαναστατική σιιτική θεοκρατία της Τεχεράνης περιορίζουν τις ελπίδες για στενότερους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, δύο «παραδοσιακών» αντιπάλων στην Μέση Ανατολή.

«Στον πρώτο γύρο συνομιλιών, μερικές χώρες, ειδικά η Σαουδική Αραβία, έπαιξαν αρνητικό και μη εποικοδομητικό ρόλο … το Ιράν δεν θα συμμετέχει εάν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχάνι, επιτιθέμενος μάλιστα προσωπικά, όπως εκτιμάται, κατά του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ. Αν και δεν τον κατονόμασε, η δήλωσή του: «Ενας άπειρος νεαρός σε μία περιφερειακή χώρα δεν θα φτάσει πουθενά με την αγένεια ενώπιον γηραιότερων», φέρεται να απευθυνόταν στον ΥΠΕΞ του Ριάντ.

Ο Τζουμπεΐρ σε κάθε περίπτωση δεν είναι… έφηβος, καθώς διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Αναδείχθηκε στην ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο του πολύπειρου πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ, στα 75 του.

Στις πρόσφατες συνομιλίες κατηγόρησε το Ιράν ότι περνάει λαθραία όπλα στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας σιίτες εξτρεμιστές, ενώ αναμειγνύεται σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, κάτι που κατά τον ίδιο είναι ο λόγος για τις αρνητικές σχέσης Τεχεράνης και Ριάντ. «Απλώσαμε χείρα φιλίας στο Ιράν … είναι στο χέρι των Ιρανών εάν θέλουν να έχουμε σχέσεις βασισμένες στην καλή γειτονία … ή εάν θέλουν σχέσεις έντασης. Αυτό επαφίεται στο Ιράν».

Η απάντηση του Ιράν ήταν λακωνική, διά στόματος του Αμπντολαχιάν, που προειδοποίησε τον Τζουμπεΐρ «να μην δοκιμάζει την υπομονή» των Ιρανών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου