ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Μίνι lockdown για να μη φτάσουν τις 3.000 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ζητούν οι ειδικοί

βρετανία-μίνι-lockdown-για-να-μη-φτάσουν-τις-3-000-253684

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία εν μέσω ραγδαίας διασποράς του κορονοϊού αλλά και της μετάλλαξης Όμικρον η οποία κινδυνεύει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την αύξηση των κρουσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή SAGE, οι ειδικοί δηλαδή που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, ζήτησαν επιβολή ενός μίνι lockdown ενόψει των Χριστουγέννων, με στόχο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να μην ξεπεράσουν τις 3.000 ημερησίως.

Φόβοι ότι το βρετανικό ΕΣΥ θα φτάσει στα όριά του

Μέρος των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης των ειδικών διέρρευσε στο BBC με τους επιστήμονες να είναι σαφείς: «Εάν ο στόχος είναι να μειωθούν τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό και να αποτραπούν οι νοσηλείες που φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σύντομα πιο αυστηρά μέτρα».

Η συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν και η μελλοντική πορεία της μετάλλαξης Όμικρον δεν είναι σαφής, αν τα μέτρα του πρώτου ή του δεύτερου σταδίου επιβληθούν αρκετά νωρίς, «θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά την αιχμή των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των λοιμώξεων σε σύγκριση με το Plan B μόνο».

Τα βήματα αυτά, που εισήχθησαν στο πλαίσιο του οδικού χάρτη εξόδου από lockdown την άνοιξη, απαγόρευσαν τις κοινωνικές επαφές σε εσωτερικούς χώρους και τη φιλοξενία σε εσωτερικούς χώρους. Το επόμενο βήμα επέτρεπε μόνο σε έξι άτομα, ή δύο νοικοκυριά, να συναντώνται σε εσωτερικούς χώρους.

«Η χρονική στιγμή αυτών των μέτρων είναι κρίσιμη», αναφέρεται στα πρακτικά της επιτροπής, σύμφωνα με το BBC. «Η καθυστέρηση μέχρι το 2022 θα μείωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων και θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό ότι αυτές θα απέτρεπαν σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας».

Οι ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β για την Βρετανία περιλαμβάνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για ορισμένες εκδηλώσεις, μάσκες για τα περισσότερα μέρη και όσο το δυνατόν περισσότερη τηλεργασία. Η Σκωτία, από την πλευρά της έχει προχωρήσει παραπέρα, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές σε τρία νοικοκυριά κάθε φορά ενόψει των Χριστουγέννων. Η Ουαλία διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τις 27 Δεκεμβρίου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου