ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζένγκις Χαν έχτισε την αυτοκρατορία του χάρη στην… καλοκαιρία

ο-τζένγκις-χαν-έχτισε-την-αυτοκρατορί-252782

H άνοδος του Τζένγκις Χαν και η δημιουργία της τεράστιας αυτοκρατορίας των Μογγόλων στις αρχές του 13ου αιώνα ίσως να οφείλεται στον καλό καιρό, υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών επιστήμονων.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν κορμούς αρχαίων δέντρων στην κεντρική Μογγολία και ανακάλυψαν ότι η μογγολική αυτοκρατορία συμπίπτει χρονικά με τον πιο ήπιο και υγρό καιρό των τελευταίων 1.000 χρόνων.

Ο καλός αυτός καιρός έκανε τη χλόη να ανθίζει με εντυπωσιακούς καιρούς, παρέχοντας τροφή στα άλογα του πολέμου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα χρόνια πριν την κυριαρχία του Τζένγκις Χαν πλήττονταν από έντονη ξηρασία, από το 1180 μέχρι το 1190, ωστόσο τα χρόνια της επέκτασης της αυτοκρατορίας, δηλαδή από το 1211 ως το 1225, οι βροχοπτώσεις επέστρεψαν στη Μογγολία μαζί με ήπιες θερμοκρασίες.

«Η μετάβαση από την υπερβολική ξηρασία στην υπερβολική υγρασία εκείνη την εποχή, υποδηλώνει έντονα ότι το κλίμα έπαιξε ρόλο στα ανθρώπινα γεγονότα», υποστηρίζει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια και μια από τις συγγραφείς της μελέτης, Έιμι Χεσλ.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η καλοκαιρία δεν ήταν η μοναδική αιτία της επέκτασης της μογγολικής αυτοκρατορίας. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η ικανότητα του θρυλικού στρατηλάτη.

Ο Τζένγκις Χαν ένωσε τις φυλές των Μογγόλων και στη συνέχεια εισέβαλε και κυριάρχησε σε μια αχανή γεωγραφικά έκταση, η οποία καλύπτει τη σημερινή Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία την ανατολική Ευρώπη, την Ινδία και τη νοτιοδυτική Ασία.

Ο Τζένγκις Χαν πέθανε το 1227, αλλά οι γιοι και τα εγγόνια του συνέχισαν τις κατακτήσεις τους, ώσπου τελικά η αυτοκρατορία τους άρχισε να παρακμάζει και να αποσυντίθεται. Οι τελευταίοι απόγονοί του κυβερνούσαν περιοχές της κεντρικής Ασίας έως τη δεκαετία του 1920.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου