ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Δεν αλλάζει το σύστημα visa για Ρωσία και Ουκρανία

κομισιόν-δεν-αλλάζει-το-σύστημα-visa-για-ρ-251149

Δεν προτίθεται προς το παρόν η Κομισιόν να αλλάξει το σύστημα θεωρήσεων διαβατηρίων (visa) σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις από Ρωσία και Ουκρανία, τόνισε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σημερινή διάσκεψη-ημερίδα για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό που διοργάνωσε το ΥΠΟΤ, επ’ ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας.

Από την πλευρά της η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Παράλληλα για τη νέα χρονιά υπογράμμισε ότι τα μηνύματα μετά και την διεθνή έκθεση του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Να τονιστεί ότι η άτυπη Συνάντηση των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα εστίασε στο νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό» και της προώθησης της ανάπτυξης ενός βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού.

Όπως τονίστηκε, οι εκδηλώσεις του υπουργείου Τουρισμού χαρακτηρίστηκαν από Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους ιδιαίτερης σημασίας για την προώθηση των στόχων της συνεχούς ανάπτυξης, της ποιοτικής αναβάθμισης και της αειφορίας του Ευρωπαϊκού τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ (σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στοχεύει στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Η συγκεκριμένη στρατηγική σκιαγραφεί πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν: σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων συνοψίζονται στα εξής:

1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους ,

3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ,

4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών,

5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ,

6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό,

7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις,

8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων,

9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους,

10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου