ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Νεκροί μαθητές από έκρηξη σε σχολείο

αφγανιστάν-νεκροί-μαθητές-από-έκρηξη-252

Πριν δύο μέρες σημειώθηκαν δύο εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών σε σχολείο αρρένων στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ωστόσο σύμφωνα με ανάρτηση της πρώην υπουργού Ορυχείων και Πετρελαίου του Αφγανιστάν, όλοι οι μαθητές του σχολείου είναι νεκροί.

Τα άδεια θρανία

Η Ναργκίς Νεχάν, δημοσίευσε μια σοκαριστική εικόνα από τα θρανία που στολίζονται με λουλούδια στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών.

Στην ανάρτηση αναφέρεται: «Χάσαμε όλους τους μαθητές στη χθεσινή επίθεση και μείναμε με άδεια τάξη. Παρακαλώ μην μιλάτε άλλο για την υπερηφάνεια του Αφγανιστάν. Είμαστε κουρασμένοι, εξαντλημένοι, συντετριμμένοι και κατεστραμμένοι. Οι Αφγανοί χρειάζονται ένα διάλειμμα. Οι Αφγανοί χρειάζονται ειρήνη. Οι Αφγανοί χρειάζονται μια φυσιολογική, ισότιμη και ελπιδοφόρα ζωή».

Η φονική έκρηξη

Η επίθεση σημειώθηκε στις 19 Απριλίου μπροστά από ένα σχολείο αρρένων στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι στην Καμπούλ.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις ανακοίνωσε η αστυνομία με φρικτές εικόνες των θυμάτων που μεταφέρονται στα νοσοκομεία να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνοικία Νταστ-ε- Μπάρχι ζουν πολλά μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρα, που είναι εδώ και αιώνες περιθωριοποιημένα αλλά και συχνός στόχος διώξεων στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες. Οι Χαζάρα έχουν επίσης γίνει συχνά στόχος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που οι μαθητές έβγαιναν από τις τάξεις τους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αλλά οι Ταλιμπάν εμποδίσαν τους δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο.

Αιρετικοί

Η Νταστ-ε- Μπάρσι έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων του ΙΚ τα τελευταία χρόνια, καθώς η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση θεωρεί τους Χαζάρα αιρετικούς.

Τον Μάιο του 2021 σειρά εκρήξεων σημειώθηκε μπροστά από σχολείο θηλέων στη συνοικία, προκαλώντας τον θάνατο 85 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθήτριες, και τον τραυματισμό περισσότερων από 300.

Το ΙΚ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για μια άλλη επίθεση τον Οκτώβριο του 2020 εναντίον ενός άλλου σχολείου στην ίδια συνοικία, με 24 νεκρούς, θεωρείται υπεύθυνο και για την επίθεση του 2021.

Στην ίδια συνοικία τον Μάιο του 2020 μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε μαιευτήριο το οποίο στήριζαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και σκότωσε 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους 16 μητέρες, κάποιες από τις οποίες βρίσκονταν σε διαδικασία τοκετού. Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει και πάλι το ΙΚ για την επίθεση.

Μικρότερες επιθέσεις εξαπολύθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 από το ΙΚ στην Νταστ-ε- Μπάρσι.

Οι Ταλιμπάν διατείνονται ότι έχουν νικήσει το ΙΚ, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι η οργάνωση αποτελεί ακόμη τη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν στον τομέα ασφαλείας.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου