ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία επέστρεψε στην Αίγυπτο 36 κλεμμένες αρχαιότητες

η-ισπανία-επέστρεψε-στην-αίγυπτο-36-κλεμ-250329

Οι ισπανικές αρχές επέστρεψαν την Δευτέρα (20/12) στην Αίγυπτο 36 κλεμμένες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων αγαλματίδια θεοτήτων και κανωπικά αγγεία, στα οποία αποθηκεύονταν τα εσωτερικά όργανα των νεκρών για τη μετά θάνατον ζωή.

Τα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα γρανιτένιο αγαλματίδιο της θεάς Σεχμέτ, είχαν κλαπεί από αρχαιολογικούς χώρους. Οι αρχαιοκάπηλοι τα μετέφεραν στην Ισπανία, όπου κατασχέθηκαν έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας το 2014.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ισπανία, Γιούσεφ Ντιαελντίν Μεκάουι, τα παρέλαβε σε μια τελετή που έγινε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης. «Η ανάκτηση αυτών των 36 αρχαιολογικών αντικειμένων είναι μια επιτυχής επιχείρηση που κράτησε χρόνια, μια επιχείρηση που συντόνισαν οι αιγυπτιακές και οι ισπανικές αρχές».

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, τα αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, πιθανότατα κλάπηκαν από τοποθεσίες στη Σακάρα και τη Μιτ Ραχίνα.

Στο Μεξικό 18 τεχνουργήματα από ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία

Η Αίγυπτος και άλλες χώρες έχουν εντείνει την εκστρατεία τους για την επιστροφή αρχαίων που κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους ή λεηλατήθηκαν κατά την αποικιοκρατική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η πρεσβεία του Μεξικού στο Παρίσι παρουσίασε σήμερα 18 αντικείμενα, όπως κεραμικά των Μάγια και αγαλματίδια, που επιστράφηκαν πρόσφατα στη χώρα, κυρίως από μια οικογένεια συλλεκτών, εγκατεστημένη στη Γαλλία. Στις 6 Δεκεμβρίου, η Ντιάνα Φίλιου Τσαπάρου, μέλος αυτής οικογένειας, παρέδωσε στην πρεσβεία 16 αντικείμενα ενώ άλλα δύο είχαν φτάσει, από ανώνυμη πηγή, στις 15 Νοεμβρίου.

Εδώ και δύο χρόνια το Μεξικό προσπαθεί να ανακτήσει αντικείμενα της ιστορικής κληρονομιάς του που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο. «Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας δεν πωλείται. Τα αντικείμενα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον πολιτισμό και την ταυτότητα του Μεξικού», σχολίασε η Ίνγκριντ Αριάγκα, η αρμόδια της υπηρεσίας εκθέσεων στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο του Μεξικού στη Γαλλία.

Στη Γαλλία, η ανάκτηση τέτοιων αντικειμένων είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει ότι επαφίεται στην ξένη χώρα να αποδείξει ότι αποκτήθηκαν παράνομα. «Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τεχνουργήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρέθηκαν και εξήχθησαν από το Μεξικό στις αρχές του 20ού αιώνα», εξήγησε η Αριάγκα.

NEWS247.GR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου