ΔΙΕΘΝΗ

Κελιά φυλακών θα νοικιάσει το Κόσοβο από τη Δανία

κελιά-φυλακών-θα-νοικιάσει-το-κόσοβο-α-248236

Σε ενοικίαση 300 κελιών φυλακών στη Δανία θα προχωρήσει το Κόσοβο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται στα σωφρονιστικά ιδρύματα της σκανδιναβικής χώρας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Δανία θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ ετησίως για μια αρχική περίοδο 5 ετών και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της πράσινης ενέργειας στη χώρα.

Τα ενοικιαζόμενα κελιά προορίζονται για να στεγάσουν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός ΕΕ που πρόκειται να απελαθούν από τη Δανία μετά την ποινή τους και σε αυτά θα ισχύουν οι νόμοι της. Όπως ξεκαθαρίστηκε, όσοι σταλούν στο Κόσοβο δεν θα είναι κρατούμενοι υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι το Κόσοβο έχει 700-800 αχρησιμοποίητους χώρους φυλακών.

Συνολικά, το Κόσοβο πρόκειται να λάβει συνολικά 210 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για την ενοικίαση της φυλακής στο Gjilan, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πρίστινα, από το 2023.

Η ιδέα της εξαγωγής κρατουμένων δεν είναι νέα στην Ευρώπη, καθώς η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν νοικιάσει στο παρελθόν κελιά φυλακών στην Ολλανδία.

Ο πληθυσμός των φυλακών της Δανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ ο αριθμός των δεσμοφυλάκων έχει μειωθεί. Από το 2015, ο αριθμός των κρατουμένων στη Δανία αυξήθηκε από 3.400 σε 4.200, ενώ ο αριθμός των δεσμοφυλάκων μειώθηκε από 2.500 σε 2.000.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου