ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου η Gazprom

απειλεί-να-κλείσει-τις-στρόφιγγες-του-247747

Η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom απείλησε σήμερα την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε αυτή εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών της ύψους 1,89 δισεκ. δολαρίων, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν η διακοπή εκείνη είχε προκαλέσει προβλήματα στις προμήθειες ευρωπαϊκών κρατών με αέριο.

«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Γκάζπρομ δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει de facto σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Ή η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες (οφειλές) ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009», προειδοποίησε επικεφαλής της Γκάζπρομ. Η δήλωση αυτή σημειώθηκε εν μέσω της πολιτικής κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να βοηθήσει την Ουκρανία να διευθετήσει τις οφειλές της για φυσικό αέριο έναντι της Ρωσίας.

Μια ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ουκρανία, τη χώρα μέσω της οποίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισεκ. κυβικά μέτρα) θα είχε άμεσες συνέπειες στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Την 1η Ιανουαρίου 2009 η Γκάζπρομ είχε αναστείλει τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας μιας εμπορικής διένεξης με το Κίεβο. Οι χώρες της ΕΕ είχαν αποτελέσει τα πρώτα θύματα εκείνης της κρίσης, εν μέσω ενός κύματος ψύχους, καθώς ορισμένα κράτη —όπως η Σλοβακία, για παράδειγμα— εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από το ρωσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Ρωσία είχε συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές του αερίου που διαθέτει στο Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από περίπου 400.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου