ΔΙΕΘΝΗ

H Γερμανία κατέληξε σε «κέντρα καταγραφής» αντί για ζώνες τράνζιτ

h-γερμανία-κατέληξε-σε-κέντρα-καταγρα-247696

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες, το βαυαρικό CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βερολίνου στο προσφυγικό: Μετά το ενδοκυβερνητικό ρήγμα, από το τραπέζι έφυγε η πρόταση του CSU για ζώνες τράνζιτ και ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέληξε στην δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων υποδοχής για καταγραφή και ταχεία εξέταση αιτημάτων για άσυλο -όπως και ταχύτερες διαδικασίες απέλασης σε περίπτωση απόρριψης.

Από τα τρία κεφάλια του Μεγάλου Συνασπισμού, ο Χορστ Ζέχοφερ του CSU (αδελφού κόμματος του CDU Μέρκελ στη Βαυαρία) είχε πιέσει για «ζώνες τράνζιτ» και είχε αποσπάσει την Κυριακή τη συμφωνία της καγκελαρίου, στην οποία όμως αντιδρούσε ο Γκάμπριελ του SPD.

Στη νέα συνάντηση των τριών που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, οι κομματικοί αρχηγοί κατέληξαν σε συμβιβασμό. Η πρόταση για ζώνες τράνζιτ έφυγε από το τραπέζι και τελικά το Βερολίνο θα προχωρήσει στη δημιουργία «ειδικών εγκαταστάσεων υποδοχής» για όσους έχουν χαμηλές πιθανότητες να πάρουν άσυλο.

Σε αυτά θα διαμένουν αιτούντες άσυλο από ασφαλείς χώρες προέλευσης, όσοι έχουν ήδη σε βάρος τους απαγόρευση εισόδου στη χώρα, όσοι κάνουν δεύτερη αίτηση για άσυλο και όσοι «δεν έχουν υπάρξει συνεργάσιμοι».

Στόχος είναι να ολοκληρώνεται γρήγορα η εξέταση της κάθε υπόθεσης -ιδανικά, εντός τριών εβδομάδων- που τις περισσότερες φορές αναμένεται να καταλήγει σε απέλαση στις χώρες τους.

Όσοι δεν δεχθούν να διαμείνουν στα κέντρα, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την απαγόρευση σε όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα για δύο χρόνια.

Προβλέπεται η δημιουργία τριών με πέντε τέτοιων νέων κέντρων, και τα δύο πρώτα θα βρίσκονται στη Βαυαρία (στο Μπάμμπεργκ και το Μάνχινγκ).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου