ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζα δημοσιογράφος στο εδώλιο για διαρροή απόρρητου εγγράφου

κινέζα-δημοσιογράφος-στο-εδώλιο-για-δ-2481

Ενώπιον κινεζικού δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας φυλάκισης, οδηγείται η δημοσιογράφος Γκάο Γιου, η οποία προ μηνών είχε ομολογήσει ότι έδωσε στο εξωτερικό -σε ξένα ΜΜΕ- απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του κυβερνώνοντος κόμματος.

Η Γκάο, που έχει μακρά πορεία σε ρεπορτάζ που αψηφούν τους περιορισμούς του Πεκίνου στα ΜΜΕ, υποστηρίζει τώρα ότι οι αρχές απέσπασαν την ομολογία της απειλώντας την οικογένειά της.

Η 70χρονη Γκάο Γου έχει συνεργαστεί με αρκετά ΜΜΕ εκτός Κίνας και έχει ήδη περάσει, τη δεκαετία του ’90, επτά χρόνια στη φυλακή, ξανά για διαρροή κρατικών μυστικών.

Τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη με την κατηγορία ότι έδωσε στο εξωτερικό «απόρρητο έγγραφο», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες στις επίσημες ανακοινώσεις.

Θεωρείται ότι πιθανότατα πρόκειται για το «Έγγραφο Νούμερο 9», εσωτερικό έγγραφο του ΚΚΚ που απαριθμεί ενδεχόμενες απειλές για το κράτος και ζητά, μεταξύ άλλων, αυστηρή λογοκρισία.

Το Μάιο, στην κινεζική τηλεόραση είχε μεταδοθεί ομολογία της Γκάο στην οποία έλεγε πως «είχε κάνει μεγάλο λάθος» και εξέφραζε «μεταμέλεια για το εγκλημά της».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι δικηγόροι της στην Deutsche Welle (με την οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν) η Γκάο υποστηρίζει ότι η ομολογία της είναι προϊόν εκβιασμού.

Η υπεράσπιση θα καλέσει για αφαίρεση της ομολογίας, ως στερούμενης νομικής βάσης, από τη δίκη που ξεκινά την Παρασκευή αλλά και θα αμφισβητήσει ότι το έγγραφο ήταν όντως απόρρητο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου