ΔΙΕΘΝΗ

Απολίθωμα εμβρύου δεινόσαυρου βρέθηκε τέλεια διατηρημένο μέσα στο αυγό του

απολίθωμα-εμβρύου-δεινόσαυρου-βρέθη-247453

Ένα απολίθωμα ενός μωρού δεινοσαύρου που κουλουριάστηκε τέλεια μέσα στο αυγό του ρίχνει περισσότερο φως στους δεσμούς μεταξύ δεινοσαύρων και πτηνών.

Το απολίθωμα ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών διατηρεί τον εμβρυϊκό σκελετό ενός δεινοσαύρου Oviraptort (κλέφτης αυγών, στα Ελληνικά), ο οποίος έχει πάρει το παρατσούκλι Baby Yingliang από το όνομα του κινεζικού μουσείου που φιλοξενεί το απολίθωμα. Τα οστά των μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα και μόνο πολύ σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα, γεγονός που καθιστά αυτό το εύρημα μοναδικό, δήλωσε η Darla Zelenitsky, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Calgary στον Καναδά.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό δείγμα … Εργάζομαι πάνω σε αυγά δεινοσαύρων εδώ και 25 χρόνια και δεν έχω δει ακόμη κάτι παρόμοιο», δήλωσε η Zelenitsky, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience την Τρίτη.

«Μέχρι τώρα, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το τι συνέβαινε στο εσωτερικό του αυγού ενός δεινοσαύρου πριν από την εκκόλαψη, καθώς υπάρχουν τόσο λίγοι εμβρυϊκοί σκελετοί, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι πλήρεις και διατηρούνται σε στάση ζωής», ανέφερε σε ένα email.

Οι ερευνητές από την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά μελέτησαν τις θέσεις του μωρού Yingliang και άλλων εμβρύων του ίδιου είδους που είχαν βρεθεί προηγουμένως. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι κινούνταν και άλλαζαν στάσεις πριν εκκολαφθούν με τρόπο παρόμοιο με τα μωρά πουλιά.

Αυγό δεινόσαυρουΑυγό δεινόσαυρου

Στα σύγχρονα πτηνά, τέτοιες κινήσεις συνδέονται με μια συμπεριφορά που ονομάζεται «σκύψιμο», η οποία ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι κρίσιμη για την επιτυχία της εκκόλαψης.

«Τα περισσότερα γνωστά έμβρυα μη-αβιανών δεινοσαύρων είναι ατελή με σκελετούς αποσυναρμολογημένους (οστά χωρισμένα στις αρθρώσεις)», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Waisum Ma, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε αυτό το έμβρυο να διατηρείται όμορφα μέσα σε ένα αυγό δεινοσαύρου, ξαπλωμένο σε στάση που μοιάζει με πουλί. Αυτή η στάση δεν είχε αναγνωριστεί σε μη-αβιανούς δεινόσαυρους στο παρελθόν».

Όλα τα πτηνά εξελίχθηκαν άμεσα από μια ομάδα δίποδων δεινοσαύρων, γνωστών ως Θερόποδα, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται ο πανύψηλος Τυραννόσαυρος Ρεξ και οι μικρότεροι Βελοσιράπτορες.

Η συμπεριφορά πριν από την εκκόλαψη δεν είναι η μόνη συμπεριφορά που κληρονόμησαν τα σύγχρονα πτηνά από τους δεινοσαυρικούς προγόνους τους. Το ίδιο είδος δεινοσαύρων είναι επίσης γνωστό ότι κάθονταν πάνω στα αυγά τους για να τα επωάσουν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των πτηνών, δήλωσε η Zelenitsky.

Το απολίθωμα βρέθηκε στην επαρχία Jiangxi της Κίνας και αποκτήθηκε το 2000 από τον Liang Liu, διευθυντή μιας κινεζικής εταιρείας πέτρας που ονομάζεται Yingliang Group. Κατέληξε σε αποθήκη, σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένο, μέχρι περίπου 10 χρόνια αργότερα, όταν το προσωπικό του μουσείου ξεχώρισε τα κουτιά και έφερε στο φως το απολίθωμα κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μουσείου Ιστορίας της Φύσης της Πέτρας Yingliang.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου