ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική σημαία υψώνουν τώρα στην Κριμαία

ρωσική-σημαία-υψώνουν-τώρα-στην-κριμα-245886

Ολοένα και πιο κοντά σε μια προσάρτηση στη Ρωσία κινούνται οι αρχές της Κριμαίας, εν μέσω κλίματος έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του Κιέβου και την επιβολή πολιτικών κυρώσεων.

Το τοπικό Κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη της Κριμαίας αποφάσισε χθες με ψήφισμα την ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου (δηλαδή νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ως πιθανή).

Επιπλέον σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης αποφασίστηκε η σύσταση υπουργείων, η «εθνικοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, η υιοθέτηση του ρουβλιού ως εθνικού νομίσματος και η ανακήρυξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται στη χερσόνησο, σε «στρατό κατοχής», που καλείται είτε να παραδοθεί είτε να αποχωρήσει.

Οπως έγινε γνωστό, τα περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες της Κριμαίας (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Σεβαστούπολης) στις 16 Μαρτίου θα κληθούν να απαντήσουν εάν θέλουν η Κριμαία να ενωθεί με τη Ρωσία και εάν θέλουν η περιοχή να υιοθετήσει εκ νέου το Σύνταγμα του 1992 που προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία (σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992 οι σχέσεις με το Κίεβο προσδιορίζονταν με βάση διμερείς συμφωνίες).

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας συντηρήθηκε και χθες καθώς στο Ντόνετσκ συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις και οι αντιδιαδηλώσεις και ο «πόλεμος της σημαίας» στο κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου. Επίσης αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι 43 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που κατευθύνθηκαν χθες από το Κίεβο στην Κριμαία επέστρεψαν άπραγοι καθώς οι ένοπλοι άνδρες που περιφρουρούν τους δρόμους των πόλεων της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας δεν τους επέτρεψαν να εισέλθουν απομακρύνοντάς τους.

Ενθουσιασμός στη Μόσχα
Το ψήφισμα του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίασε εκτάκτως χθες και συμφωνήθηκε ότι το αίτημα της Κριμαίας θα εξεταστεί. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, γίνεται πιο εύκολο για ρωσόφωνους που έχουν ζήσει στη Ρωσία ή στην πρώην Σοβιετική Ενωση να λάβουν το ρωσικό διαβατήριο.

Η κίνηση των τοπικών αρχών της Κριμαίας προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από πλευράς του Κιέβου, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Οι νέες αρχές του Κιέβου χαρακτήρισαν την απόφαση ως «αντισυνταγματική και παράνομη» και ζήτησαν να ανοίξει ποινική έρευνα εις βάρος του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. Μάλιστα ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, που έχει αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «η Κριμαία είναι και θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις από πλευράς του Λευκού Οίκου και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με τη διαφορά όμως ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άμεση επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον προσώπων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση της κατάστασης στην Κριμαία, που χαρακτηρίζεται στις ανακοινώσεις ως «ρωσική εισβολή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δε σε διάγγελμά του ανέφερε ότι το δημοψήφισμα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του ουκρανικού Συντάγματος, υπογραμμίζοντας: «Το 2014 η εποχή που τα σύνορα μπορούσαν να αλλάζουν αψηφώντας τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση επίσης χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα παράνομο και προχώρησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία (για τις βίζες και τη διμερή συνεργασία). προειδοποιώντας παράλληλα για κλιμακωτές κυρώσεις.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου