ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα από την ΕΕ

απειλή-επιβολής-κυρώσεων-στη-μόσχα-απ-245094

Την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική κυβέρνηση για το θέμα των θεωρήσεων (βίζα) και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει πόρους και να επιβάλλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εάν η Μόσχα δεν μεταβάλλει τη στάση της έναντι των ουκρανικών αρχών, τόνισε.

Η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», αν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, σημείωσε ο Ρομπάι, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα χρειαστεί να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε ένα «περιορισμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, ή σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα εξετάσει τη λήψη μέτρων όπως η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, το πάγωμα πόρων και η ακύρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προειδοποίησαν επίσης τη Ρωσία ότι εάν αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία περαιτέρω, θα υπάρξουν «μεγάλες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις περιλαμβανομένης της οικονομικής σφαίρας, είπε ο Ρομπάι.

Ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν διεξαχθούν εκλογές στη χώρα αυτή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου