ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικοί περιορισμοί στη χορήγηση βίζας σε Ρώσους

αμερικανικοί-περιορισμοί-στη-χορήγη-244910

Τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη, την ώρα που η ένταση στην ανατολική Ουκρανία δεν λέει να υποχωρήσει.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση στις ΗΠΑ όσων απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Associated Press, ο Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και Ουκρανών που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην περιοχή της Κριμαίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι το διάταγμα αυτό «είναι ένα ευέλεκτο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να τιμωρήσουμε εκείνους που άμεσα εμπλέκονται στην αποσταθεροποιήση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία».

Οι ΗΠΑ, επίσης, επιβάλλουν περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «αξιωματούχους και πολίτες» της Ρωσίας, αλλά και της Κριμαίας, που απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, δεν αποκλείει περαιτέρω βήματα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών προσπαθούν να βρουν λύση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου