ΔΙΕΘΝΗ

Το 2025 θα διακοπεί η λειτουργία των επτά πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας

το-2025-θα-διακοπεί-η-λειτουργία-των-επτά-π-244634

Το Βέλγιο θα κλείσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του μέχρι το 2025, όπως προβλεπόταν, όμως δεν θα κλείσει την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη συμφωνία αυτή, η οποία επιτεύχθηκε έπειτα από μια νύκτα διαπραγματεύσεων. Προβλέπει «επένδυση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» (SMR), διευκρίνισε αυτή η πηγή.

Η κυβέρνηση επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας).

Η σταδιακή έξοδος από την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται από το 2003 σε βελγικό νόμο. Η τελευταία προθεσμία είναι το 2025 και η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα τη σεβαστεί, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο 2020.

Όμως το θέμα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθεροι (η πολιτική οικογένεια του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο), σοσιαλιστές και οικολόγοι.

Εδώ και ένα μήνα, οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR, ενός από τα επτά κόμματα του συνασπισμού, προειδοποιούσαν κατά του σεναρίου της πλήρους εξόδου που υποστηρίζεται από την υπουργό Ενέργειας, τη φλαμανδή οικολόγο Τίνε φαν ντερ Στρέτεν.

Οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR ζητούσαν να διατηρηθεί ένα μέρος των σημερινών πυρηνικών δυνατοτήτων υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών ρυπαίνουν υπερβολικά, καθώς παράγουν CO2. Περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.

Τελικά η συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση (με έναν εκπρόσωπο από καθένα από τα επτά κόμματα) προβλέπει ότι το Βέλγιο θα επενδύσει «στην έρευνα για τις βιώσιμες και ουδέτερες σε CO2 ενέργειες», περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας του μέλλοντος (σ.σ.: τους SMR), μετέδωσε το γαλλόφωνο δίκτυο RTBF.

Ο προϋπολογισμός για την επένδυση σ’ αυτού του τύπου την τεχνολογία είχε ήδη προβλεφθεί, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου